Türk çayı, Rusyada tanıtılacak

Türk çayı, Rusyada tanıtılacak -Doğu Karadeniz Bölgesinden çay ihracatı yapan firmalar, Rusya Federasyonunda düzenlenecek 2013 Uluslararası Genel Gıda Fuarına katılarak Türk çayını tanıtacak -DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürd


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz Bölgesinden çay ihracatı yapan firmalar, Rusya Federasyonunda düzenlenecek 2013 Uluslararası Genel Gıda Fuarına katılarak Türk çayını tanıtacak.
     Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birlik binasında, bölgeden çay ihracatı yapan firmaların temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyenin dünya çay üretiminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.
     Türkiyenin buna rağmen, bu güne kadar üretim ölçeğinde ve diğer ülkeler eş değerinde dünya çay ihracatından yeterli düzeyde pay alamadığını belirten Gürdoğan, Uluslararası piyasaların talep ettiği ürün özelliğinde ürün geliştirilememesi, yüksek üretim maliyetleri, üretim teknolojilerinin sadece iç piyasa odaklı kurgulanması ve sektörde faaliyet gösteren işletmelerin finansman yetersizlikleri gibi nedenler, bugüne kadar çay ihracatından yeterli düzeyde pay alamamamızdaki sorunların başında geliyor. Ancak, dünya tüketiminde sudan sonra en çok tüketilen içeceklerin başında yer alan çay, hiç şüphesiz tüketici trendleri doğrultusunda ve her pazarın özelliklerine göre ürün türleri geliştirilmesi ile diğer ülkelere oranla tamamen doğal şartlarda üretilen Türk çayının dünya piyasalarında büyük rağbet göreceğine inanıyoruz dedi.
     Gürdoğan, Doğu Karadenizin ekonomisinin bel kemiği niteliğinde olan çay sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik geliştirdikleri, Doğu Karadeniz Bölgesinden Çay İhracatçısı Firmaların İhracat Kapasitesini Artırma Projesinin etkin şekilde devam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Ekonomi Bakanlığımızın destek mevzuatları çerçevesinde hazırlanan proje, çay sektöründe faaliyet gösteren firmaların, üretimleri olan çayın yüksek katma değer ile ihracata yönlendirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Projenin hedefleri arasında, çayın tarladan sofraya sunulmasına kadar olan tüm süreçlerle ilgili bilinçlendirme, firmaların uluslararası rekabet olanaklarını geliştirme ve ihracat kapasitelerini arttırarak sürdürülebilir bir ihracat artışına katkı sağlama da bulunmaktadır. Proje kapsamında çay ihracatçısı firmalarla, 16-19 Eylül 2013 tarihlerinde Rusyada düzenlenecek 2013 World Food Moscow-Uluslararası Genel Gıda Fuarına katılacağız.
     En büyük çay ithalatçısı konumunda bulunan Rusya Federasyonunda düzenlenecek fuarda müşteri portföyü oluşturmayı planladıklarını vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Rize ve Trabzonda faaliyet gösteren firmalar, pazar projeksiyonlarında ilk etapta dünyanın önemli çay ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Rusyayı hedef seçerek, bu pazar trendlerine uygun ürünler geliştirmeye çalışacaklar. Bu kapsamda Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile özellikle Rusya piyasasında talep gören doğal bitkisel karışımlı ürünlerden yaseminli, naneli ve sinamekili çay gibi sağlık yönü ön planda olan ürünler ve ambalajı ile ön plana çıkacak ürünler geliştirilecek. Web sitesi oluşturularak ürün tanıtımı yapılacak ve marka imajı oluşturulacak. Türk çayında sektördeki paydaşların oluşturacağı güçlü tedarik zinciri ile sağlanacak güç birliği kapsamında ihracata odaklanmanın sağlanması ve bunun akabinde oluşturulması planlanan tek bir uluslararası marka ile ihracat gerçekleştirilmesi ve hedef pazarlarda yüksek oranda talep gören çay türevlerinin üretimi sağlanarak, ürün çeşitliliğinin gerçekleştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türk çayı, Rusyada tanıtılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER