Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıl dönümü -MHP İl Başkanı Sezer: Ülkemizde kadınların her alanda daha aktif rol almaları ve haklarını elde etmeleri için etkin bir mücadele vermeleri gerekmektedir


ESKİŞEHİR (A.A) - MHP İl Başkanı Ayhan Sezer, Türkiyede kadınların her alanda daha aktif rol almaları ve haklarını elde etmeleri için etkin bir mücadele vermeleri gerektiğini savundu.
     Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, 5 Aralık 1934te birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkının verilmesi Atatürkün kadın haklarına verdiği önemin göstergesi olduğunu kaydetti.
     Kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda geçen yüzyıldan itibaren batı ülkelerinde ve özellikle ABD ve İngilterede yoğun ve şiddetli mücadeleler yaşandığını anımsatan Sezer, şunları ifade etti:
     Ülkemizde ise, ne Osmanlı Devleti döneminde ne de Cumhuriyet döneminde batı ülkelerindekine benzer şekilde bir mücadele yürütülmemiştir. Buna rağmen, bu haklar ülkemizde Atatürkün Türk kadınına olan güveni, sevgi ve saygısı, Kurtuluş Savaşındaki gözlemleri nedeniyle birçok batı ülkesinden daha önce verilmiştir. Bu çerçevede 1930 yılında çıkarılan Belediye Kanunu ile kadınlar ilk defa belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken 1932de Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış, 5 Aralık 1934de yürürlüğe giren bir başka yasa ile de Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı tanınarak kadın-erkek eşitliği alanında bütün haklar teslim edilmiştir. Ancak, kanunun o günden bu yana hayata geçirilmesinde çok gerilerde kalınmıştır.
     Ülkemizde kadınların her alanda daha aktif rol almaları ve haklarını elde etmeleri için etkin bir mücadele vermeleri gerekmektedir. Aksi halde, kadınların ulusal ve yerel siyasette yeterli sayıda temsil edilememesi ve kendi gelecekleri hakkında verilen kararlara katılamaması dolayısıyla, eğitiminden çalışma yaşamına, aile yaşamından sağlığa ve uğradığı şiddete kadar, yaşadığı ağır sorunlar ve eşitsizlikler devam edecektir.
    
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER