Türkiyede vereme yakalanma oranı yüzbinde 24

Türkiyede vereme yakalanma oranı yüzbinde 24


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Verem Hastalığının uzun bir tıbbi tedavi süreci gerektiren ve sosyal problemler yaratan, inatçı bir hastalık olduğu bildirildi.
     Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlünden yapılan yazılı açıklamada, hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasının oldukça zorlu bir mücadele programı gerektirdiği, mücadelenin temelinin hastalığın erken teşhisi ve uygun şekilde tedavi edilmesinin oluşturduğu belirtildi.
     Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vereme yakalanma oranının son 5 yılda, yüzbinde 128 olduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Oranın giderek düşmesine rağmen her yıl 8,8 milyon kişi hastalığa yakalanmakta ve 1,4 milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir. Ülkemizde vereme yakalanma oranı yüzbinde 24dür. Bu da her yıl 17 bin civarında kişinin bu hastalığa yakalanması demektir. 1950li yıllarda ülkemizde en sık rastlanan hastalıklardan biri olan verem, o yıllarda ölüm nedenlerinin de başında gelmekteydi. 50 yılı geçen bir mücadele süreciyle ülkemizdeki verem hastalığı görülme oranlarında önemli bir azalma olmuştur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre verem hastalarında tedavide başarı oranı yüzde 92ye ulaşmıştır. Hastaların ilaçlarını kayıtlı oldukları sağlık kuruluşu personeli gözetimi altında alması, uygulamasının da büyük payı vardır.
     Açıklamada, kesik kesik öksürük, özellikle geceleri görülen terleme, hafif ateşlenme, iştahsızlık ve kilo kaybı, halsizlik ve devamlı yorgunluk halinin verem hastalığının başlıca belirtileri olduğu ifade edilerek, uzun süre havasız ortamda kalmak, sigara kullanımı, dengesiz ve yetersiz beslenme, hasta olan kişilerle uzun süre aynı havayı teneffüs etme, hasta olan kişilerin kullandığı bardak gibi eşyaları kullanma gibi etkenlerin hastalığa yakalanma riskini artırdığı kaydedildi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türkiyede vereme yakalanma oranı yüzbinde 24 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER