Türkiyenin en kapsamlı tatlı su balığı

Türkiyenin en kapsamlı tatlı su balığı müzesi -Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulan Türkiyenin en kapsamlı Tatlı Su Balığı Müzesi 350 türden 50 bin örnek barındırıyor -Su Ürünleri Fakültesi Öğr


RİZE (A.A) - Muhittin Sandıkçı - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulan Türkiyenin en büyük Tatlı Su Balığı Müzesi 350 türden 50 bin örnek barındırıyor.
     Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tatlı Su Balığı Müzesinin kurulmasına 2003 yılında başlandığını, Türkiyenin bütün akarsularında çok kapsamlı bir örnekleme çalışması yürüttüklerini belirtti.
     Akarsuların tamamını en az üç kez ekip halinde dolaştıklarını dile getiren Turan, Çok sayıda tür tespit ettik ve her bir türden birkaç örneği müzemize getirdik. Balıkları kavanozlarda yüzde 4 formaldehit içeren suda saklıyoruz. Suyu, bulanıklaştıkça değiştiriyoruz. Balıklar bu şekilde 500 ile 1000 yıl bozulmadan korunabiliyor dedi.
     Çalışmalarla Türkiyenin en kapsamlı tatlı su araştırmasını gerçekleştirdiklerini kaydeden Turan, şunları söyledi:
     Müzede 350 tatlı su balığı türünden 50 bin örnek bulunuyor. Müzemizde ilk kez tanımlanan 17 balık türüne ait örnekler de var. Bunların üçü Çoruh Nehri, ikisi Sakarya, biri Susurluk, dördü Akdenizdeki akarsulardan, diğerleri farklı yerlerden. Bu örnekler bilimsel açıdan son derece önemli. Eğer bir araştırmacı bu alanda çalışma yapacaksa müzemizdeki türlerle karşılaştırmak zorunda. Müzede halen tanımlanmamış örnekler de var. Bunların üzerinde bir iki yıl daha çalışacağız.
     Müzeye özellikle yurt dışından bilim çevrelerince büyük ilgi olduğunu vurgulayan Turan, şöyle devam etti:
     Türkiyenin en kapsamlı ve en detaylı müzesi, uluslararası düzeyde tanınan bir müze. Yurt dışına da örnekler gönderiyoruz. Yurt dışından getirilen örnekler üzerinde de inceleme yapıyoruz. Özellikle Gürcistan ve Rusya Federasyonundan getirilen tatlı su balığı türleri var. İnceleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Balkan ülkelerinden ciddi talep var. Bu çalışmalar sonrası müzenin uluslararası boyutu çok fazla artacak. Sekiz yılda çok kapsamlı bir müze oluşturduk, önümüzdeki yıllarda müzemizi çok daha fazla geliştirmek istiyoruz.
     Müzenin halka açık olduğunu belirten Turan, Müze anaokulu öğrencilerinden bilim adamlarına kadar her yaş ve meslek grubuna açık. Tatlı su balığı müzesi Rize ve Türkiye için önemli bir avantaj. Müzeyi yurt dışından da çok sayıda kişi ziyaret ediyor. Her kesimi müzeye katkı sunmaya davet ediyoruz şeklinde konuştu.
     Turan, müzede az sayıda deniz balığı bulunduğunu da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türkiyenin en kapsamlı tatlı su balığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER