Türkiyenin NATOdan Patriot talebi

Türkiyenin NATOdan Patriot talebi -Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATOdan talep edilen Patriot Hava Savunma Sistemi, Körfez ve Irak savaşları sırasında da Türkiyede kurulmuştu -1991 ve 2003te Türkiyenin hava savunmasını g


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın - Türkiyenin Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATOdan talep ettiği Patriot Hava Savunma Sistemi, Körfez ve Irak savaşları sırasında da Türkiyede kurulmuştu.
     Suriyede yaşanan gelişmelerin ardından hava savunmasını güçlendirmek için NATOdan talep edilen Patriot Hava Savunma Sistemi, Türkiyeye ilk olarak 1991 yılındaki Körfez Savaşı döneminde getirildi.
     O dönem Irakın, İsraile Scud Füzesi fırlatmasının ardından NATOnun hava savunmasını güçlendirmek için Hollandadan gönderdiği Patriot Hava Savunma Sistemi, Diyarbakır ile Adanada konuşlandırılmıştı.
     Daha sonra 2003 yılındaki Irak Savaşı döneminde yaşanan gelişmeler üzerine yine Türkiyenin hava savunmasına katkı amacıyla NATO tarafından gönderilen Patriot Hava Savunma Sistemi, Hollandadan gemiyle Hatayın İskenderun ilçesine getirilmiş, buradan karayoluyla Diyarbakır, Batman ve Adanaya götürülmüştü.
     Bu patriot rampalarından 2si Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı ile 7. Kolordu Komutanlığında, 2si Adanadaki İncirlik Üssünde biri ise Batman Havaalanına konuşlandırılmıştı.
     Irak savaşının sona ermesinin ardından yaklaşık 2 ay kaldıkları Diyarbakır, Batman ve Adanadaki yerlerinden sökülen Patriot rampaları karayoluyla İskenderun Limanına, buradan da yüklendikleri ANNA-J isimli gemiyle Hollandaya geri gönderilmişti.
    
     -Türk asılı subay ve asker görev almıştı
    
     Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığında konuşlandırılan Patriot Hava Savunma Sisteminde görev yapan Hollandalı personel arasında Türk asıllı Hollandalı subay Cengiz Şahan ile yine Türk asıllı Hollandalı asker Halil İbrahim Kurt da görev yapmıştı.
    
     -Hastaneye malzeme bağışlamışlardı
    
     Batman Havaalanında konuşlandırılan Patriot Hava Savunma Sisteminde görevli Hollandalı askerler, görev sürelerinin sona ermesi üzerine kentten ayrılmadan önce Batman Devlet Hastanesine 75 yatak, 75 portatif ranza ve 4 yemek masası bağışlamıştı.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Türkiyenin NATOdan Patriot talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER