Türkiyeye konuşlandırılacak patriotlar

Türkiyeye konuşlandırılacak patriotlar -Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Alabacak: -Sistemler bugün 14.00 itibarıyla ilk harekat yeteneğini kazanmıştır. Sistemler şu andan itibaren tehdidi tespit ve önleme yeteneğine sa


ADANA (A.A) - Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak, Adanaya konuşlandırılan patriot hava savunma sisteminin ilk harekat yeteneğini kazanarak, operasyonel hale geldiğini belirtti.
     Alabacak, Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı olarak kullanılan Recai Engin Kışlasında patriot hava savunma sistemleriyle ilgili olarak düzenlenen basın bilgilendirme etkinliğinde, sistemin kurulum yeriyle ilgili soruları da cevapladı.
     Planlamaların Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve NATOnun ilgili birimleri tarafından savunma, tehdit ve lojistik kriterler göz önünde bulundurularak yapıldığını anlatan Alabacak, patriot hava savunma sistemlerinin konuşlandırıldığı bölgelerin bu şekilde seçildiğini belirtti.
     Alabacak, savunma amaçlı olarak kullanılacak sistemlerin Adanada aktif hale geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Sistemler bugün 14.00 itibarıyla ilk harekat yeteneğini kazanmıştır. Sistemler şu andan itibaren tehdidi tespit ve önleme yeteneğine sahiptir. Aktif olarak herhangi bir tehdit belirlenmesi durumunda tespit ve önleme yapabilecek kabiliyettedir. Sahip olduğumuz milli hava savunma sistemlerinin takviye edilmesi amacıyla ve sadece savunma amaçlı olarak NATOdan talep edilen patriot hava savunma sistemlerinden ilki bugün Adanadan operasyonel, yani ilk harekat yeteneğini kazanmış bulunmaktadır. Patriotlar Adanada iki noktada konuşlandırılmıştır.
     Savunma amaçlı olarak ülkemize konuşlandırılacak patriot sistemleri Türkiyenin de içinde bulunduğu NATO entegre hava savunma sisteminin bir alt ünitesi olarak görev yapacaktır. Bahse konu sistemin komuta kontrol yapısında, her aşamada Türk yetkililer de görev yapmaktadır.
    
     -Şu an itibarıyla arkamda duran patriot bataryası aktiftir-
    
     NATO Askeri Sözcüsü Yarbay Dariusz Kacperczyk de Hollandaya ait patriot hava savunma sisteminin Adana Havalimanın yanındaki bu kışlada, diğerinin ise İncirlik Hava Üssünde kurulduğunu anlattı.
     Kacperczyk, Hollandanın 2 bataryasının bulunduğunu, Recai Engin Kışlasında 5, İncirlik Hava Üssünde ise 7 fırlatıcının konuşlandırıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Patriot füzeleri Türkiye Cumhuriyetinin geçen yılın sonuna doğru yaptığı istek üzerine Adana, Gaziantep, Kahramanmaraşta konuşlandırılmıştır. Adana, Gaziantep, Kahramanmaraşta toplam 3,5 milyon nüfusu korumak amacıyla bu sistemler konuşlandırılmıştır. Asıl amaç burada savunmadır. Saldırı amacı ve uçuşa yasak bölge oluşturulmayacaktır. Patriotların buraya gelmesinin sebebi, mevcut Türkiyenin sahip olduğu hava savunma sistemine yardımcı olmaktır. Şu an itibarıyla arkamda duran patriot bataryası aktiftir. Suriyeden gelebilecek herhangi bir hava saldırısına karşı savunma yapabilir.
     Hollanda Birlik Sistem Komutanı Albay Marcel Buis de gazetecilere hava savunma sisteminin parçalarıyla ilgili özet bilgiler verdi.
     Buis, Gaziantep ve Kahramanmaraştaki patriot sisteminin Şubat ayında aktif hale geleceğini belirtti.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Türkiyeye konuşlandırılacak patriotlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER