Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Kilis Valisi Süleyman Tapsız: -Kilisli vatandaşlarımızla gurur duyuyorum. Bu insanları bir mülteci gibi değil, komşu gibi, kardeş gibi görüyorlar. En ufak bir sıkıntı yaşanmıyor (Fotoğraf


KİLİS (A.A) - Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilisli vatandaşlarımızla gurur duyuyorum. Bu insanları (Türkiyeye sığınan Suriyeliler) bir mülteci gibi değil, komşu gibi, kardeş gibi görüyorlar. En ufak bir sıkıntı yaşanmıyor dedi.
     Kimse Yok Mu Derneğinin davetlisi olarak kente gelen gazeteciler, Vali Tapsızı ziyaret etti. Tapsız, burada yaptığı konuşmada, Suriyelilere yapılan yardımlar ve hizmetler hakkında bilgi verdi.
     Suriyelilerin konteyner kente çipli kimlik kartıyla giriş-çıkış yaptığını belirten Tapsız, bu kartlara kişi başı yüklenen 80 TL ile alışveriş de yapıldığını ifade etti.
     Konteyner kentte daha önce sıcak yemek dağıtıldığını hatırlatan Vali Tapsız, Artık dağıtmıyoruz. Çünkü yemeklerin kendi kültürlerine uymadığı, bazen de beğenmedikleri oluyordu. O nedenle artık herkes kendi yemeğini kendisi yapıyor. Konteyner kentte bulunan marketlerden alışverişlerini yaparak yemeklerini kendileri hazırlıyor dedi.
     Tapsız, kamplardaki Suriyeli sayısının 150 bine yaklaştığını, bunun dışında Türkiyede bulunan 80 bin Suriyeliden 16 bininin ise Kiliste yaşadığını dile getirdi.
     Zaman zaman Suriyelilere yönelik bir tepki var mı, insanlar bunlara tepki duyuyor mu- sorusunun gündeme getirildiğini anımsatan Tapsız, şöyle devam etti:
     Kilisli vatandaşlarımızla gurur duyuyorum. Bu insanları bir mülteci gibi değil, komşu gibi, kardeş gibi görüyorlar. En ufak bir sıkıntı yaşanmıyor. Mesela evinin bir odasını verebiliyor. Kullanmadığı bir evi varsa orayı tahsis edebiliyor. Elbette kiralık olarak verenler var. Bunun dışında da ihtiyacı olan kişilere evini vermek dahil olmak üzere eşyalarını, yiyeceklerini paylaşıyor. Burada çok güzel kardeşlik havası hakim. Bunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum.
    
     -İnsanlar çaresiz-
    
     Suriyenin Esselame Sınır Kapısında yaklaşık 6 bin kişinin bulunduğunu, bu kişileri de peyder pey alıp kamplara sevk ettiklerini dile getiren Tapsız, Ama şunu da söyleyeyim, bu zaman zaman yanlış anlaşılıyor. Sürekli aynı kişiler orada bekliyormuş gibi izlenim oluşuyor. Böyle bir şey yok. Biz orada ilk gelenlerden başlamak kaydıyla alıp kamplara sevk ediyoruz. Oradaki sayı azalmıyor. Sürekli alıyoruz, yenileri geliyor. Çünkü o insanlar çaresiz diye konuştu.
     Sınırın karşısında bulunan Suriyelilere de kayıtsız kalmadıklarını belirten Tapsız, başta Türk Kızılayı olmak üzere Kimse Yok Mu Derneği ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfının (İHH) buradaki Suriyelilere iki öğün yemek verdiğini ve her türlü ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.
     Tapsız, desteklerinde dolayı sivil toplum ve yardım kuruluşlarına teşekkür etti.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz-Ahmet Ekinci / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER