Türkiyeyi bu tarlanın laleleri süslüyor

Türkiyeyi bu tarlanın laleleri süslüyor -Konyanın Çumra ilçesinde üretilen milyonlarca lale, neredeyse Türkiyenin tüm kentlerini süslüyor -Asya Lale firması Üretim Müdürü Gürses: "50 dönümlük alanda, 50 milyon lale soğanı yeti


KONYA (A.A) - İbrahim Yozoğlu - Çumra ilçesinde üretilen milyonlarca lale, neredeyse Türkiyenin tüm kentlerini süslüyor.
     Asya Lale Üretim Müdürü Beyhan Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmanın 15 yıl önce Konyada lale üretimine başladığını söyledi.
     İlk yıllarda 4 ayrı renkte üretime başlayan firmalarının, şu anda 100ün üzerinde renk çeşidiyle üretimine devam ettiğini belirten Gürses, "Bu işe başladığımız dönemden bu yana üretimimizi yüzde 80 oranında artırdık. 50 dönümlük alanda, 50 milyon lale soğanı yetiştiriyoruz dedi.
     Gürses, lale soğanlarını ekim, kasım aylarında ektiklerini ifade ederek, "Soğanlar ekildikten sonra soğuklanma ihtiyacı duyar. Yaklaşık iki ay kadar kış mevsiminde toprak altında bekleyecek. Yeterli soğuğu bünyesine alacak. Daha sonra bahar mevsiminde hava sıcaklığı 15-20 dereceye ulaştığında çiçeklenme başlayacak. Hastalık ve çeşit karışımını engellemek için lale soğanlarını her yıl farklı yere ekiyoruz" diye konuştu.
     Çiçek kırımından sonra yaklaşık iki ay daha arazide bekleyen soğanların, Haziran ayında hasat edildiğini anlatan Gürses, şöyle devam etti:
     "Soğanları hasattan sonra depolarımıza götürüyoruz, burada olgunlaştırma işlemi yapılıyor. Çeşitli temizleme işlemlerinden sonra soğuk hava depolarına alınıyor. Soğanlarımız, belirli sıcaklık ve nem altında satışa hazır hale getiriliyor. Lale soğanlarını, Türkiye genelinde neredeyse tüm büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine satıyoruz. Ayrıca marketler, peyzaj firmaları, üretici firmalar da müşterilerimiz arasında."
    
     -"Hedefimiz Avrupaya da ihraç"-
    
     Talep olduğu takdirde arazi yapısı, iklim koşulları ve teknik anlamda daha fazla üretime hazır olduklarını vurgulayan Beyhan Gürses, "Talep olursa, üretim miktarı açısından Avrupa ile yarışacak seviyeye geliriz" ifadelerini kullandı.
     Üretimlerinin yaklaşık yüzde 30unu ihraç ettiklerini bildiren Gürses, "Türkmenistan, İran, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Hedefimiz Avrupaya da ürün göndermek. İmkanlar dahilinde Hollandaya bile lale satabiliriz" diye konuştu.
     Toplumda, "Lalenin, bahar aylarında çiçekli olarak dikildiği" gibi yanlış bir düşünce olduğunu da anlatan Gürses, lale soğanının sonbaharda ekildiğini, kışı toprak altında geçirdikten sonra ancak ilkbaharda çiçek açtığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Türkiyeyi bu tarlanın laleleri süslüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER