Türkmen yemeği Arabaşı Çorbası

Türkmen yemeği Arabaşı Çorbası -Antalyanın Kumluca ilçesine bağlı Karacaören köyünde geleneksel Arabaşı Çorbası içme etkinliği düzenlendi


ANTALYA (A.A) - Kumlucaya bağlı Karacaören köyünde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Arabaşı içme etkinliğine ilçe protokolü de katıldı.
     Karacaören köyü Karabük mevkisinde bulunan kahvehanede yapılan Arabaşı Çorbası İçme Etkinliğine Kaymakam Salih Işık, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
     Etkinlikte konuşan Kumluca Tanıtma Derneği Başkanı Turgut Eken, Arabaşı çorbasının Türkmenlere has bir çorba olduğunu, ilk yapanın da rivayete göre Türkmen Murtaza Usta olduğunu söyledi.
     Çorbanın gerçek adının Araaşı olduğunu bildiren Eken, bunun sebebinin de çorbanın yemeklerde, öğün zamanlarında değil de yemekler arasında ve ekmeksiz yenilmesinden geldiğini, ancak zamanla çorbanın adının Arabaşı olarak değiştiğini belirtti.
     Eken, Bu güzel çorbamızı, birlik ve beraberliğimize vesile olması dileğiyle yıllar önce köyümüzde yaparak tüm insanlarımızı bir araya getirmek istedik. Yıllardır soğuk kış gecelerinin güzel bir yiyeceği olan Arabaşı çorbasını yaparak ilçemiz protokolünü, ileri gelenlerini bir araya getiriyoruz. Güzel dostluklara vesile olmasını arzu ettiğimiz Arabaşı çorbası içme etkinliğimize katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz dedi.
     Konuşmanın ardından misafirlere un, tavuk eti ve içine çeşitli baharatlar konularak yapılan Arabaşı çorbası ve yanında soğuk hamur ikram edildi. Çorbaların içilmesinin ardından Kumluca Müftüsü Abdulmuttalip Peşe tarafından dua yapıldı.
     Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Türk mutfağı yemeklerinin dünya çapında çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu yemeklerden özelliği olan birinin de Arabaşı çorbası olduğunu söyledi.
     Arabaşı çorbasının Türklere has özel bir yemek olduğunu dile getiren Işık, Bazılarına göre bu yemeğin ismi Araaşı olarak da bilinmektedir. Karacaören köyümüzde bugün Arabaşı çorbası vesilesiyle bir araya geldik. Köy muhtarımıza, dernek başkanına ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     -Arabaşı çorbasının yapılışı-
    
     Arabaşı çorbasının yapan Karacaören köyünden Keziban Süel de çorbanın yapımı için bir gün önceden hazırlıklara başladıklarını söyledi. Çorbanın içinde haşlanmış tavuk eti, salça, biber, karabiber, soğan ve diğer baharatlar kattıklarını anlatan Süel, en önemli özelliğinin çorbanın yanında verilen hamurun yapımı olduğunu kaydetti.
     Hamuru mısır unundan yaptıklarını belirten Süel, Arabaşı çorbası için hamuru mısır unundan ve soğuması için sabahtan yaparız. Kaynayan suyun içine daha önce sıvı olarak yaptığımız mısır unlu karışımı dökerek sürekli karıştırırız. İyice pişen hamuru tepsilere dökerek soğumaya bırakırız. Daha sonra sıcak çorbanın yanında hamurlar ikram edilir. Sıcak çorba ve soğuk hamur birlikte yenilir dedi.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkmen yemeği Arabaşı Çorbası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER