Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi Karsın değil, bölgenin önemli ve stratejik bir projesi, bölgesel işbirliği projesi. Orta Asya ve Kafkasyayı Türkiye üzerinden Avrupaya, Uzakd


KARS (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi Karsın değil, bölgenin önemli ve stratejik bir projesi, bölgesel işbirliği projesi. Orta Asya ve Kafkasyayı Türkiye üzerinden Avrupaya, Uzakdoğuya bağlayacak büyük bir proje dedi.
     Kars Valiliğini ziyaret eden Bakan Yıldırım, Vali Eyüp Tepeden kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yıldırım, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Karsta yürüttükleri 14 ana projenin toplam tutarının 389 milyon lira olduğunu, Karsa 79 yılda sadece 24 kilometre yol yapılmışken, son 10 yıl içinde 151 kilometre yol yapıldığını ifade etti.
     Bakan Yıldırım, bölünmüş yol ağının da 175 kilometreye ulaştığına dikkati çekerek, 1993-2003 yılları arasında yollara harcanan para 23 milyon lira iken, 2003-2012 yılları arasında harcanan miktar 250 milyon lira. Devam eden projeleri de koyduğumuz zaman yollarla ilgili 650 milyon lira harcama yapmış olacağız dedi.
     Demiryolu sektöründe Karsın iki önemli projesi bulunduğunu, bu projelerden birinin Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
     Bu proje aslında Karsın değil bölgenin önemli ve stratejik bir projesi, bölgesel işbirliği projesi. Orta Asya ve Kafkasyayı Türkiye üzerinden Avrupaya, Uzakdoğuya bağlayacak büyük bir proje. Projenin toplam Türkiye tarafında kalan kısmı 76 kilometre. Bu 76 kilometredeki çalışma devam ediyor. 2013 yılında bu çalışmalar daha da hızlanacak. İstiyoruz ki 2013 sonunda bu yol Baküden Karsa kadar Tiflis üzerinden tamamlanmış olsun. En azından test çalışmaları yapılmaya başlansın. Projenin 76 kilometreden sonra bir 26 kilometre Gürcistan üzerinde Ahılkeleke kadar olan kısmı var. Orada da çalışmalar yürüyor. Ahılkelekten Tiflise, Baküye devam eden yaklaşık 160 kilometrelik bir kısım daha var. O bir rehabilitasyon çalışması. Oradaki çalışmaları buradakilerle birleştirdiğimiz zaman projenin toplam bedeli 3 milyar liraya gelecek. Biz de kalan kısmı 1 milyar lira.
     Bakan Yıldırım, proje kapsamında bugüne kadar 350 milyon lira harcama yapıldığını belirterek, 2013 yılı içinde yolun üst yapısına da başlanacağını ifade ederek, Çalışmalar bitince proje tam kapasiteyle yürürlüğe girecek. Bu projeyle bağlantılı Karsta bir başka işimiz Kars Lojistik Merkezi. Bu proje Bakü-Tiflis Kars Projesinin bir parçasıdır. Aynı zamanda Karsa devam eden bizim demiryolu ağımızın birleşeceği bir projedir. Önümüzdeki yıllarda Nahcivan-Kars bağlantısının da istifade edeceği bir projedir. Dolayısıyla 3 önemli projenin birleştiği bir yerde lojistik merkezi kuracağız diye konuştu.
    
     -Nahcivan-Kars demiryolu yeni bir alternatif olacak-
    
     Kars-Nahcivan Demiryolu Projesinin iki ülke arasında önemli bir proje olduğunu, demiryolunun yapılmasına karar verildiğini anlatan Yıldırım, bu anlamda detaylı proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
     Bakan Yıldırım, projenin toplam tutarının 1.5 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Toplam 335 kilometrelik bir hat. Bu da tamamlandığında sadece Nahcivanı Karsa, Erzuruma, Selime bağlamıyoruz. Türkiyenin demiryolu ağına bağlanacak ve Türkiyenin her tarafına gitmek mümkün olacak. Bir başka önemi de Nahcivandan İrandaki demiryolu ağına bağlanmak suretiyle Orta Asyaya, Uzak Doğuya Pakistana kadar yeni bir alternatif oluşmuş olacak. Bütün bu projelerin yolları Karsa çıkıyor. Karsın önemi daha da artmış olacak.
     Karsta 1988 yılında açılan havaalanının verimli kullanılamadığını belirterek, Pistle ilgili sorunlarımız vardı. Havaalanının Karsın dışarıya açılan vitrini olması lazım. Pisti yenilendi. Uluslararası standartlarda 3 bin 500 metreye 45 metrelik güzel bir pistimiz var. Apronu yenilendi, yeni terminal yapılıyor. Onunla birlikte daha da büyütülmüş olacak. Güzel bir proje olmuş. Daha önce kafama yatmamıştı. Kara çadıra benziyordu ama yapılınca çok güzel ve ferah olduğunu gördüm. Bittiği zamanda Karsın başka bir havası olacak diye konuştu.
     Bakan Yıldırım, 25 Ocak tarihinden itibaren Atatürk Havalimanına ilave olarak Sabiha Gökçen Havalimanından günlük seferler başlayacağını, bu anlamda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Atlasjet firmasına izin verdiğini belirterek, Uçak 13.10da İstanbuldan kalkacak ve buradan 15.45te İstanbula kalkış olacak. Biletler de 77 liradan başlayacak. Bir rekabette olacak dedi.
    
     -Bakan Yıldırım, çağrı merkezinin açılışını yaptı-
    
     Kars Belediyesi binasındaki çağrı merkezinin açılış törenine katılan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, bilişim sektöründe gelişmeler sayesinde devlet hizmetlerinin sanal ortamda verilmeye başladığını söyledi.
     Bakan Yıldırım, sanal ortamın gelişmesiyle çağrı merkezlerinin kurulduğunu, bu merkezlerin yeni iş alanları oluşturduğunu ifade ederek, Dünyada bu iş alanının yıllık cirosu 370 milyar dolar. Çalışan insan sayısı 10 milyonun üzerinde. Biz de daha yeni yeni fark edilmeye başladı. Bankalar ve diğer kitlesel hizmet veren kurumlar yavaş yavaş bu sektörün önemini kavramaya başladı. Bizim de Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde çağrı merkezleri açılmaya başladı. 300ü büyük ve orta ölçekli olmak üzere yurt genelinde bin çağrı merkezi var. Burada çalışanların sayısı 62 bine ulaştı dedi.
     Gelecekte bu sayının daha da artacağına dikkati çeken Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Bilişim ve internetle gittikçe daha fazla iş yapmaya başladık. İnternet üzerinden yapılan ticaret 30 milyar liraya aşmış durumda. E-devlet kapısının devreye girmesi, firmaların ürünlerini vatandaşa daha hızlı tanıtmaları ve verdikleri hizmetleri zaman kaybından kurtarmak için internet üzerinde bu çağrı merkeziyle vatandaş bilgilendirme hizmetlerinden tutun, satılan bir ürünün servis hizmetine, vatandaşların sorularının cevaplanmasına kadar her şeyi artık buradan yapabiliyorsunuz. Çağrı merkezinde çalışan arkadaşlar zor durumda çalışıyor. Eşiyle tartışan bir kişi hırsını çağrı merkezi görevlisinden çıkarabiliyor. Yani hem iş görüyor buradaki arkadaşlar hem de rehabilitasyon görevi de yapıyorlar.
     Bakan Yıldırım daha sonra Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Teşkilatı ile Ebul Hasan Harakani Türbesini ziyaret etti.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen - Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER