Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım,

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Erzincanda (2) -Yıldırım: İZBAN ve çevre yolu İzmirin trafiğini büyük ölçüde rahatlatan iki önemli projedir. Bu iki önemli projeyi İzmire biz yaptık -Şu anda İZBAN, Özfatura ve


ERZİNCAN (A.A) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İZBAN ve çevre yolu İzmirin trafiğini büyük ölçüde rahatlatan iki önemli projedir. Bu iki önemli projeyi İzmire biz yaptık dedi.
     Yıldırım, Erzincan Valiliğinde yaptığı açıklamada, 2000 yılı öncesi koalisyon hükümetleri döneminde, Devlet Demiryollarının mevcut hattını yenileyerek bir banliyö sistemi yapma girişimi olduğunu, ancak 2000-2001 krizi nedeniyle işlerin kaldığını söyledi.
     Kendilerinin belediye ile demiryollarını bir araya getirdiklerini anlatan Yıldırım, yüzde 50-50 ortaklıkla İZBAN diye bir şirket kurduklarını belirtti. Bakan Yıldırım, durumu ele alarak projenin gerçekleştirilmesini sağladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu projeye yaklaşık 2.2 milyar dolar para harcanmış. Bunun 1.7 milyar doları Devlet Demir Yollarının harcaması. Hat, altyapı, elektrifikasyon devlet demiryollarının. Bunun üzerine belediye istasyonlar yapmış, bazı alt, üst geçitler yapmış. Bunların tutarı da 338 milyon dolar. İşin büyük kısmı Devlet Demiryollarına ait olmasına rağmen biz dedik ki, bu İzmirin projesi yüzde 50-50 ortaklık kurun, biz bütün bu altyapıyı, yapılanları devredelim, birlikte işletelim. Ve bunu yaptık. Şimdi Aliağadan hava alanına kadar 80 kilometre, 31 tane istasyon, 45 tane tren seti çalışıyor.
    
     -12 senede bitirilmiş hat 2 bin 250 metredir-
    
     Günde 130-150 binin üzerinde insanın bu hatta seyahat ettiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:
     Peki İzmir ne yapmış. 1996 yılında sayın Burhan Özfatura zamanında başlayan 11,6 kilometrelik bir metro var. Burhan Özfatura 1999a kadar bunun yüzde 90ını yaptı. 1999da rahmetli Piriştina da bunun yüzde 10ununu tamamladı ve 2000 yılında da hizmete alındı. Şimdi yıl 2012. İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz ay 2 bin 250 metrelik bir metro hattını nihayet bitirdi ve hizmete aldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu da katıldı. Şu anda İZBAN, Özfatura ve Piriştina zamanında yapılan 11,4 kilometre ve bu yıl biten 2 bin 250 metre. Toplam yaklaşık 94 kilometre raylı sistemi var, bunun 80 kilometresi demiryollarınındır. Dikkatinizi çekiyorum. 12 senede bitirilmiş hat 2 bin 250 metredir. Şu anda İzmirlilerin 2005 yılından beri sabırla beklediği bir hat var. O hatta Üçyol-Fahrettin Altay Hattı 5,5 kilometre. O hattın yapımı bir türlü tamamlanamadı. Her seferinde erteleniyor ve bu metro yapımından dolayı da bölgede ciddi mağduriyetler ve sıkıntılar yaşanıyor.
     İzmir milletvekili olduğunu ve İzmirde neyin yapıldığını, neyin yapılmadığını çok iyi bildiğini belirten Yıldırım, bugüne kadar Ankara, İstanbul ve İzmiri kıyaslamadıklarını, ancak yapılan açıklamalar üzerine bu cevabı vermek mecburiyetinde kaldıklarını vurguladı.
    
     -Metro maliyetleri-
    
     Bakan Yıldırım, metro maliyetleri konusuna da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bunlar metro araçları dahil, alt yapı, üst yapı, sinyal, elektrik ve araçlar. İzmirde ortalama maliyeti söylüyorum. Bornova-Üçyol 11,6 kilometre, kilometre maliyeti 98 milyon lira. Geçen aylarda açılan Bornova-EVKA 2.2 kilometre. Sayın Belediye Başkanının kendi ağzından verdiği rakama böldüğümüz zaman kilometresi 91 milyon liraya çıkıyor. Ankarada bizim yaptığımız 56 milyon lira. Görüyorsunuz, 90 milyon İzmir, Ankara 56 milyon. Aradaki farkı görüyorsunuz, bunlar resmi rakamlardır. İzmirin kendi beyanlarından alınan rakamlardır. İstanbulda da olay belli. 2005te Kadıköy-Kartal başladı, 22 kilometre 15 istasyon, yapım bedeli 1.6 milyar liradır. 1.6yı 22ye bölün. Zemin durumu farklı olabilir, sıvılaşmış bir zeminde yaparsanız, suyu kesemezseniz, göçükleri önleyemezseniz, vaktinde bitiremezseniz maliyet artar. Biz yer altında maliyet bazlı çalışmayız, birim fiyatla çalışırız. Birim fiyatla işin sonucunu belirleriz. Onun için yapılan bu kıyaslamanın bir anlam ifade etmediğini söylüyorum. İzmirde de Başkan iyi niyetli bunu yapmaya çalışıyor ama yapamıyor. Üçüncü firma yapıyor. Şu anda ikinci firma feshedildi, üçüncü firma ile çalışılıyor. Bunu da bilmek lazım. İzmirdeki metro konusunu sokakta İzmirliler ile konuşun. Biz şunu da yaptık. Bu kanun çıkınca, yarım, devam ettiğiniz projeyi bize devredin dedik. Ankaraya dediğimiz gibi, yok ben bitireceğim dedi. Belediye başkanı ben bitireceğim dedikten sonra bize laf düşmez.
    
     -Projelerin tutarı 20 milyar lira-
    
     İzmire hükümet olarak yaptıkları yatırımın tutarının 9 yılda 8 katrilyon olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sadece çevre yolunun maliyetinin 2 katrilyon olduğunu söyledi.
     Çevre yolunun yarısının kendi dönemlerinde yapıldığını belirten Yıldırım, İzmir Çevre yolu 55 kilometredir. Eğer çevre yolu olmasaydı, İzmirde arabalar hareket edemeyecek konumdaydı. İZBAN ve çevre yolu İzmirin trafiğini büyük ölçüde rahatlatan iki önemli projedir. Bu iki önemli projeyi İzmire biz yaptık diye konuştu.
     Bakan Yıldırım, İzmirde 35 projeden 14üne başladıklarını dile getirerek, İzmir-İstanbul Otoyolu, Sabuncubeli Tüneli, Konak Tüneli, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı, İZBAN, Türkiyenin en büyük Avrupanın sayılı limanlarından biri olan Kuzey Ege Limanı, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, Adnan Menderes Terminali, yat limanı, kruvazör liman, dijital arşiv kent, e-ticaret üssü gibi başlanılan projelerin tutarı 20 milyar lira. İşte hükümet İzmire bakmıyor sorusuna verilecek cevap bu. Onlar İzmire bakıyor, biz İzmire yatırım yapıyoruz. Aradaki fark budur. Arkadaşın beyanları tamamen siyaset yapmaya yöneliktir ifadelerini kullandı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Barış Yalçınkaya / Önder Felek
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER