Uluslararası işbirliği yapılırsa göç edecekler

Uluslararası işbirliği yapılırsa göç edecekler -Şanlıurfanın Birecik ilçesinde koruma altındaki kelaynakların vurulmadan göç etmesini sağlamak için Ortadoğudaki olayların sona ermesi bekleniyor -Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü


ŞANLIURFA (A.A) - Halil Fidan - Şanlıurfanın Birecik ilçesinde koruma altındaki kelaynaklar, Ortadoğu ülkeleriyle yapılacak işbirliği sonrasında rahatça göç edebilecek.
     Dünyada koloni halinde ender olarak yaşadıkları yerlerden biri olan Birecikteki istasyonda tutulan kelaynaklar, her yıl ilkbahar ve yaz mevsimini bölgede geçirdikten sonra yeniden kafeslere alınıyor.
     Havaların serinlemesiyle Ortadoğu ülkelerine gitmesi gereken kuşların, bölgedeki savaş ortamında vurulma tehlikesi nedeniyle göç etmesine izin verilmiyor.
     Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç karışıklık nedeniyle, kelaynakları göç yolunda korumak için uluslararası işbirliği de yapılamıyor.
    
     -"İşbirliği bekleniyor"
    
     Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tesiste koruma altında, 152 kelaynak bulunduğunu söyledi.
     Birkaç kez çip takılarak göçe yolladıkları kelaynakların vurulduğunu tespit ettiklerini belirten Yüksel, şunları kaydetti:
     "Elimizdeki sayı azalmasın diye kelaynakları göçe bırakmıyoruz. Normalde bu kuşlar ağustosun sonlarına doğru Suriye, Ürdün gibi ülkelere göçe başlarlar. Ancak biz bu dönemde elimizdeki sayı azalmasın diye ağustosun başında kuşları içeri alıyoruz. Ortadoğuda durumlar düzelirse kuşlara çip takarak 5-6 kuşun yer alacağı topluluğu göçe göndermek istiyoruz. İnşallah Ortadoğudaki sular durulur ve göç yollarındaki ülkelerle işbirliği yaparak kuşlarımızı göndeririz."
     Yüksel, kelaynakların şu anda eş seçimi yapmaya başladıklarını ifade ederek, bu yıl kelaynak sayısının 200ü geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Uluslararası işbirliği yapılırsa göç edecekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER