Unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeni nesille

Unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeni nesille buluşturuyor -Beden Eğitimi Öğretmeni Aktaş, "4 Kutu Boya Çiz Çiz Oyna Projesi" kapsamında Salihlideki birçok ilkokulun bahçesine sek sek, dokuz taş, köşe kapmaca gibi oyunlar çiziyor


MANİSA (A.A) - Salihli Kız Meslek Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Emin Aktaş, ilçedeki ilkokulların bahçesine unutulmaya yüz tutmuş oyunları çiziyor.
     "4 Kutu Boya Çiz Çiz Oyna Projesi" kapsamında ilçedeki birçok ilkokulun bahçesine sek sek, dokuz taş, köşe kapmaca gibi oyunlar çizen Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2011 yılında Salihliye bağlı Taytan Beldesinde öğretmenlik yaparken okulun bahçesinin asfaltlanması üzerine bahçeye geleneksel oyunları çizmeye başladıklarını anlattı.
     Bu çalışmalarını Milli Eğitim Bakanlığının Uluslararası Eğitim Metotları Proje Yarışmasına (EMEPYA) gönderdiklerini söyleyen Aktaş, çalışmalarının önce finallere kaldığını ve daha sonra sosyal bilimler alanında Türkiye üçüncüsü seçildiğini kaydetti.
     Aktaş şöyle konuştu:
     "Biz bu çalışmamızı diğer okullarımıza yaymak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Süreç içerisinde ülkemizin farklı il ve ilçelerinden birçok öğretmenimiz bizim dokümanlarımızla çizgi çalışması yaptı. Ben bu yıl haftada bir gün dersim olmadığı için düzenli olarak Salihlideki okullara bu çizim çalışmalarını yapıyorum. Şu anda 9 okulumuzun bahçesine bu oyunlardan çizdik.
     Kocaeli, Ordu, Samsun gibi Türkiyenin çeşitli yerlerindeki arkadaşlarımız bizden doküman alarak bu çalışmaları kendi okullarında yaptılar. Ana sınıflarında ise bu çalışmalarımızı görsellerle destekledik. Çiçeğin, kelebeğin, uçurtmanın, salyangozun içerisine sek seklerimizi yerleştirerek ana sınıfı bahçelerimizi oyun parkı haline getirmeye çalışıyoruz. İlçemizdeki bütün okullarımız bu oyunları bahçelerine çizdirmek istiyorlar. Her hafta bir okulumuzun bahçesinde çizgi çalışmalarımıza devam ediyorum. Bu işin yaklaşık 200 lira bir boya maliyeti oluyor ancak daha detaylı çalışılırsa 450 lirayı buluyor."
     Şu anda 40 yaşının üzerindeki birçok insanın çocukluğunda Anadolu köylerinde sek sek oynayarak zaman geçirdiğini anımsatan Aktaş, şimdi ise çocukların apartman yaşantısında oldukça sıkıntılı süreçten geçtiklerine işaret etti.
     Aktaş, "Biz de sek sekleri okul bahçelerimize çizerek çocuklarımıza unutulan oyunlarımızı yeniden öğretiyoruz. Basit, maliyetsiz ama aynı zamanda çocuklara kazanım olan bir çalışma. Sek sekleri değişik geometrik şekillerde tasarlayarak çocuklarımıza kalıcı olmasına özen gösterdik. Bahçe çizgi çalışmalarımız sadece sek sek ile sınırlı değildir. Köşe kapmaca, üç taş, beş taş, zıplama parkuru gibi çalışmalar yaparak bahçelerimizi çocuklarımızın oynayabileceği hale getiriyoruz. Zaten İlköğretim müfredatında şu anda birinci kademede ilk dört sınıflık süreçte oyun ve spor etkinlikleri dersi var. Bu oyunlarda derste de olması gereken çalışmalardır" diye konuştu.
     Öğrencilerden Selim Yılmaz, okul bahçesine çizilen bu oyunlardan memnun olduğunu ve bu sayede bilgisayar oyunlarını daha az oynadığını söylerken, Hüseyin Durgun da arkadaşlarıyla en çok köşe kapmaca oyununu oynadıklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Çetin Karabıyık
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeni nesille Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER