Urartu yazıtları koruma altında

Urartu yazıtları koruma altında -Urartu Krallığına başkentlik yapan Van Kalesinde bulunan yazıtlar, Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğünce koruma altına alındı -Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Karabayram: (Fotoğraflı


VAN (A.A) - Urartu Krallığına üç asır başkentlik yapan Van Kalesinde bulunan yazıtlar, Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğünce koruma altına alındı.
     Kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Van Kalesinde bulunan Urartu Krallığına ait yazıtlarla ilgili Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.
     Çalışmalar kapsamında, kalede bulunan ve tek tek tespit edilen yazıtların koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildi.
     Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Urartu Kralı Sarduriye ait olan ve gerçekleştirdiği seferleri konu alan yazıtların, günümüze kadar birçok kişi tarafından tahrip edildiğini belirterek, yazıtların, bilinçsiz saldırılar ve ziyaretler sonucunda zarar gördüğüne dikkati çekti.
     Hazırladıkları raporda, yazıtlara zarar veren kişilerin tespit edilerek haklarında soruşturma açılmasını talep ettiklerini vurgulayan Karabayram, kaleyi gezen ziyaretçilerin de daha duyarlı olması ve tarihe saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
     Karabayram, tarihi açıdan büyük öneme sahip yazıtların üzerine, bazı ziyaretçilerin aşklarını, hayallerini, duygularını ve yaşadıkları olayları yazdığının altını çizerek, insanların bu tür eylemlerden vazgeçmesi için çalıştıklarını ve bu tür saygısızlığı yapanların tespit edilmesi durumunda cezalandırılması gerektiğini kaydetti.
     Raporun onaylanması halinde, yazıtların temizliği için proje hazırlayacaklarını anlatan Karabayram, Görmüş olduğunuz bu manzara bir rezalet. Bunu yapanları tarih affetmesin diyorum. Eserlere zarar veren kişilerin toplumda yeri yoktur diye konuştu.
    
     Muhabir: Fahrettin Gök / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Urartu yazıtları koruma altında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER