Uzunköprüdeki Kültür ve Sanat Evi açıldı

Uzunköprüdeki Kültür ve Sanat Evi açıldı -Edirne Valisi Duruer: -"Aynı tarih ve coğrafyanın insanları olarak bizim gösterdiğimiz bu hoşgörüyü, Yunanistan halkı ve devletinden de bekliyoruz" -Fener Rum Patriği Bartholomeos:


EDİRNE (A.A) - Edirne Valisi Hasan Duruer, "Aynı tarih ve coğrafyanın insanları olarak bizim gösterdiğimiz bu hoşgörüyü, Yunanistan halkı ve devletinden de bekliyoruz" dedi.
     Vali Duruer, Uzunköprüdeki Kültür ve Sanat Evinin (Aziz Ioannis Kilisesi) açılış töreninde yaptığı konuşmada, Edirnenin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, kentte çok önemli tarihi eserlerin bulunduğunu söyledi.
     Edirnede yaşayan bütün medeniyetleri kendi medeniyetleri gibi gördüklerini anlatan Duruer, "Bu topraklarda yaşayan bütün medeniyetleri insanlığın ortak mirası olarak görüyoruz. Bu eserlerin korunması konusunda da gerekli hassasiyeti gösteriyoruz, aynı bu kilise gibi. Edirnede Avrupanın ikinci büyük sinagogu bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen sinagog gelecek yıl mart ayında hizmete girecektir. Ayrıca kentimizde 2 Bulgar kilisesi de hizmet vermektedir. Aynı tarih ve coğrafyanın insanları olarak bizim gösterdiğimiz bu hoşgörüyü, Yunanistan halkı ve devletinden de bekliyoruz. Dimetokadaki Beyazıt Camisinin de tekrar ibadete açılması için desek bekliyoruz" diye konuştu.
    
     -"Farklı inançlara mensubiyet, hak, hukuk ve adalet gibi kavramları etkilememelidir"-
    
     Fener Rum Patriği Bartholomeos da farklı inançlara mensup kişilerin inandığı şekilde yaşama ve ibadet etme hakkı olduğunu vurgulayarak, 21. yüzyılın farklı din ve inanca mensup insanların iç içe yaşadıkları bir dönem olduğunu belirtti.
     Farklı inançlara mensubiyetin, hak, hukuk ve adalet gibi kavramları etkilememesi gerektiğini ifade eden Bartholomeos, "Her inanan, inandığı şekilde ibadet etme ve yaşama hakkına sahiptir. Bizler de bu nedenle Atinada Müslümanların ibadet edebilecekleri bir cami olması gerektiğini her zaman ifade ettik" dedi.
     CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise küreselleşmenin, insanlar, toplumlar ve ülkeler arasındaki coğrafi sınırların kağıt üzerinde kalmasına yol açan bir sonuç yarattığını dile getirdi.
     Bütün kültürlerin, birbirleriyle etkileşim içerisinde olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Bütün ülkelerin insanları, toplumlar, küresel çağda birbirlerine daha yakın oluyor. Sınırlar kalkıyor. Bugün bu sınırların kalktığı Uzunköprüde bir büyük buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Bu büyük buluşma gerçekten Türkiye ve Yunanistan arasında, Türk ve Yunan halkları arasında büyük bir barışın, büyük bir barış yolculuğunun çok önemli bir adımı" diye konuştu.
     Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, yıllarca zamana direnerek, yer yer yıkılarak içi harabeye dönüşen Kültür ve Sanat Evini, göçmenlerin torunları olarak koruyup onarmak istediklerini, bu çatılar altında artık barış ve dostluk türkülerinin söylenmesini arzuladıklarını kaydetti.
     Fener Rum Patriği Bartholomeos, konuşmaların ardından protokoldekiler tarafından kurdele kesilerek açılışı yapılan Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen ayine katıldı.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı - Hakan Şahin
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Uzunköprüdeki Kültür ve Sanat Evi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER