Vakıflar Haftası

Vakıflar Haftası -Hafta kapsamında düzenlenen etkinliklerde "Vakıf Medeniyetinde Şehircilik" konulu panel düzenlendi


ADANA (A.A) - "Vakıf Haftası" etkinlikleri kapsamında "Vakıf Medeniyetinde Şehircilik" paneli düzenlendi.
     Vakıflar Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürü Murat Saraçoğlu, panelin açılışında yaptığı konuşmada yardımlaşma duygu ve düşüncesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti.
     Vakıfların asırlar boyunca din, dil, mezhep, ırk farkı gözetmeksizin insanlığa hizmet ettiğini ifade eden Saraçoğlu, "İslam hukukçularının ortaya koyduğu nazari sistemlere göre vakıf, doğrudan doğruya İslamdan kaynaklanmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammetin fedek bahçesini, Hz. Ömer ve Hz. Osmanın kıymetli arazilerinden büyük bir kısmını insnların yararına tahsis etmeleri vakıf hadisesini İslami bir çerçeveye bürümüştür. Vakıflar en görkemli ve en ihtişamlı dönemini Osmanlı döneminde yaşamıştır. Sayıları yüz binleri aşan İslama ve insanlığa hizmette geniş alanlara yayılan Türk-İslam vakıflarının sanat yönüylede zirveye ulaşması bu dönemde olmuştur" diye konuştu.
     Saraçoğlu, Müslümanların İslamiyetin ilk yıllarından itibaren vakıflar kurduğunu belirterek "Temelinde Allah rızası, hayır duygusu, vatan sevgisi yatan vakıfların gelişmesinin başlıca sebeplerinden biri de İslam dininin hayra ve sosyal hizmetlere verdiği önemdir. Türk-İslam toplumu, vakıflar konusunda büyük ilerlemeler kaydederek yüzyıllarca milletmizin ortak yardımlaşma duygularının tercümanı olmuştur" dedi.
     Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Osman Ateşin yönettiği panelde, alanında uzman kişiler tarafından vakıflar tarafından Adananın farklı yerlerine eserler hakkında sunum yapıldı.
    
     Muhabir: Ömer Yıldız
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER