Vanda tarihi yapıların korunması için tedbirler

Vanda tarihi yapıların korunması için tedbirler artırılacak -Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Karabayram: -Van Kalesi ve çevresinin daha iyi korunması için gerekli işlemlere başlayacağız -Tüm toplumun olan tarihi ve kültürel


VAN (A.A) - Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, Van Kalesi ve çevresinin daha iyi korunması için gerekli işlemlere başlayacağız dedi.
     Karabayram, AA muhabirine, Vanın en güzel mekanlarından birinin Van Kalesi olduğunu, eski Van şehri olarak adlandırılan kalenin güney kısmında camiler, medreseler han ve hamamlar olduğunu bildirdi.
     Van Kalesinin dört bir tarafının sit alanı olduğunu hatırlatan Karabayram, koruma altına alınan bölgenin çevrede yaşayan vatandaşların hayvanlarını otlattığı yer haline geldiğini söyledi.
     Aynı zamanda arkeolojik bir kazı bölgesi olan alanda hayvan atıklarının oluşturduğu bakterilerin tarihi yapılara zarar verdiğini öne süren Karabayram, şunları kaydetti:
     Koruma altına alınan bölgeye normal şartlarda hayvanların giriş yapması yasaktır. Ancak o çevrede oturan vatandaşlarımız belli yerlerden hayvanları koruma altına alınan bölgeye sokarak otlatıyor. Sit alanı olan bölgedeki hayvan atıklarının oluşturduğu bakteriler hem tarihi yapılara hem de orada otlayan hayvanlara tehdit ediyor. Vatandaşlarımızdan rica ediyoruz, hayvanların bu alanlara bırakmasınlar. Vanın tarihi, kültürü, camisi, medresesi, hanı, hamama burada. Vanın geçmişi bu topraklar altında. Ecdat bu topraklar altında yatıyor. Onun için bölgedeki vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyorum.
     Kale çevresindeki sit alanında hayvan atıklarının yanı sıra ciddi anlamda evsel atıkların olduğunu dile getiren Karabayram, Van Kalesinin çevresinin temizlenmesi için bir çalışma yapacaklarını kaydetti.
     Van Valiliği koordinasyonunda yapacakları çalışmayla bölgeyi hem hayvan atıklarından hem de evsel atıklardan temizleyeceklerini ifade eden Karabayram, şunları söyledi:
     Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruludan gerekli kararları aldıktan sonra Van Kalesi ve çevresinin daha iyi korunması için gerekli işlemlere başlayacağız. Tüm toplumun olan tarihi ve kültürel varlıkları korumak, temiz tutmak için herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin farkındalık oluşturmak için öncülük etmesi lazım.
     (HSR-YÖ-FTH)
<< Önceki Haber Vanda tarihi yapıların korunması için tedbirler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER