Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -Etkinlikler kapsamında, Kısakürekin şiirleri ve şairliğinin ele alındığı, "Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu" düzenlendi


KONYA (A.A) - Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri kapsamında, Necip Fazıl Kısakürekin şiiri ve şairliğinin ele alındığı "Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu" düzenlendi.
     Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler ve meslek odalarının işbirliğiyle gerçekleşen anma etkinlikleri kapsamında Dedeman Otelde düzenlenen sempozyumun oturum başkanlığını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, ele alınacak konularla ilgili bilgi verdi.
     Bu tür programların, anlatılan kişinin düşüncelerinin, sanatının ve aksiyonlarının anlaşılmasına vesile olduğunu belirten Kaplan, bunun ötesinde programlara katılanların da zihinlerinin tazelenmesine imkan sağladığını ifade etti.
     Prof. Dr. Ahmet Sevgi ise Kısakürekin "Öfke ve Hiciv" eseri hakkında yaptığı konuşmada, Üstadın öfke ve hiciv şairi olduğunu söyledi.
     Üstadın eserlerinin dünya çapında yankı uyandırdığını, şiirlerindeki eleştirilerde dini unsurların ön plana çıktığını ifade eden Sevgi, şunları kaydetti:
     "Külliyat içinde neşredilen Üstadın Öfke ve Hiciv adlı eseri, yayınevi tarafından şöyle takdim ediliyor; Eser, büyük şiirini, dünya edebiyatına Çile ile armağan eden büyük Türk şairinin, 1947 yılından başlayarak bir çok gazete ve dergide Ozan veya Ozanbaşı gibi çeşitli isimlerle yayınlanmış. Eser, satirik mahiyetteki günlük şaka ve fantezileriyle nazım formu içinde anlık tespit ve öfkelerini noktalayan bazı manzumelerinden ibarettir. Yayınevinin bu notundan, Kısakürekin 1947den itibaren anlık tespit ve öfkelerini nazma dökmeye başlamış olduğu gibi bir anlam çıkıyorsa da kanaatimizce bu tip beyitlerin yazılışı çok daha öncelere gider."
     Prof. Dr. Hasan Akayın, "Modern Türk şiirinin iki başına buyruk şairi" başlığı altında Kısakürek ve Ahmet Haşimi ele aldığı sempozyum, Doç. Dr. Feyzan Göher Vuralın "Necip Fazıl Kısakürekin ilahi formlarında bestelenen şiirlerinde yer alan motiflerin ortak ve farklı yönleri" konulu sunumuyla sona erdi.
     Etkinlikler 26 Mayısa kadar devam edecek.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER