Yağış, Güneydoğuda üreticinin yüzünü güldürdü

Yağış, Güneydoğuda üreticinin yüzünü güldürdü -Mayıs ayında uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağışın düştüğü Diyarbakır ve çevresinde kuraklık endişesi sona erdi


DİYARBAKIR (A.A) - Güneydoğu Anadolu Bölgesine son günlerde düşen bol miktardaki yağışın hububat rekoltesine olumlu katkı yapacağı belirtildi.
     Son 4 günde soğuk ve yağışlı hava bölge genelinde etkili olurken, düşen bol yağış hububat üretimi yapan çiftçinin kuraklık endişesini sona erdirdi.
     Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Abidin Aydın, AA muhabirine, etkili olan yağışlı hava nedeniyle bölgedeki sıcaklığın mevsim normalinin 5 derece altında seyrettiğini söyledi.
     Bölge genelinde mayıs ayının ilk 12 gününde metrekareye yaklaşık 70 kilogram yağış düştüğünü bildiren Aydın, özellikle yarın kuvvetli yağış beklediklerini ifade ederek şöyle dedi:
     "Diyarbakırın uzun yıllar mayıs ayı yağış ortalaması metrekareye 44 kilogramdır. Bu yıl düşen yağış miktarında, uzun yıllar ortalamasına oranla büyük artış var. Mayıs ayının ilk 12 gününde uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış düştü. 3 gün daha etkili olacak yağışlı hava, mevsim geçişinde bulunduğumuz için yıldırım düşmesine ve doluya sebep olabiliyor. Üreticiler başta olmak üzere ilgililerin dikkatli olmasını istiyoruz."
    
     -"Sulama sona erdi"-
    
     Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil ise bölge genelinde etkili olan yağışın üreticileri sevindirdiğini söyledi. Mayıs ayında düşen yağış miktarının özellikle hububat üretiminde çok etkili olduğunu kaydeden Delil, şöyle konuştu:
     "Biz üreticiler olarak, geçmiş yıllarda bahar aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle hep endişeleniriz. Ancak bu sene korkulan olmadı. Bu yağışlar sayesinde kuraklık endişemiz son buldu. Son 5 gündür bölgemize bol miktarda yağış düştü ve düşmeye de devam ediyor. Nisan ayının ikinci yarısında ve bu ayın ilk 5 gününde yağış düşmediği için üreticiler buğday ve pamuk ekili tarlalarda sulama yapıyordu. Yağış düşünce sulama sona erdi. Mayıs ayında düşen yağış miktarı, hububat rekoltesinde çok belirleyici oluyor. Bu yıl yağış miktarındaki yükseklik, hububat rekoltesini artıracak. Sadece mevsim geçişi olduğu için bazı köylere düşen dolu hububat ekili tarlalarda zarara neden oldu."
     Üretici Baran Karahan ise son günlerdeki yağışın hububat için çok faydalı olduğunu belirterek, "Düşen yağış nedeniyle mutluyuz. Bundan sonra tarlamıza dolu zarar vermez ve bir hastalık durumu yaşanmazsa çiftçinin hububatındaki verim yüksek olacak" dedi.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Yağış, Güneydoğuda üreticinin yüzünü güldürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER