Yanlış hesap arıları kar altında bıraktı

Yanlış hesap arıları kar altında bıraktı -Karsta bir bal üreticisi, kış uykusuna yatması için araziye bıraktığı 80 kovan arıyı karın yağmasının ardından iç mekana alamayınca kovanlarını üzerine kapattığı brandayla soğuktan korumaya


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Karsta bir bal üreticisi, kış uykusuna yatması için araziye bıraktığı 80 kovan arıyı karın yağmasının ardından iç mekana alamayınca kovanlarını üzerine kapattığı brandayla soğuktan korumaya çalışıyor.
     Kentte bal üreticiliği yapan Ferhat Alptekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, 70-80 arasında arı kovanının bulunduğunu söyledi.
     Her kovanın içinde ortalama 5-6 bin arı bulunduğunu ifade eden Alptekin, üretilen balı 1 kiloluk cam kavanozlara koyarak, müşterilerine satışa sunduklarını belirtti. Yaz aylarında arıları çiçeğin bol olduğu açık alanlarda tuttuklarını ifade eden Alptekin, şöyle devam etti:
     Arının sessiz ve geniş bir arazide bulunması gerekiyor. Bu yıl kar yağmadı yağmadı, şimdi de gördüğünüz gibi kovanlarımız kar altında kaldı. Karın ne zaman yağacağını bilmiyorduk. Zaten kar yağmadan 1 hafta önce arı kovanlarını içeri alıyorduk. Kovanlar Nisan ayının 15inden itibaren burada. Kovanları Aralık gibi içeri almamız lazımdı ama kar yağdıktan sonra elimizde kaldı, daha da içeri alamadık. Arılar şu an kar altında.
    
     -İşimiz Allaha kalmış-
    
     Arıların yaz aylarına çıkıp çıkmayacağı konusunda tereddütlerinin bulunduğunu anlatan Alptekin, İşimiz artık Allaha kalmış. Normalde yerinin serin ve sakin bir yer olması lazım dedi.
     Alptekin, arıların soğukta kalmasıyla bal üretiminde düşüş olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Arının oğul vermesi lazım sönmemesi lazım. Soğuğun öyle bir etkisi olabilir. Arının bal oranı çiçeğe bağlı. Kovanların ağzı şu anda kapalı. Başka illerde veya burada arıların şu anda içeride olması lazım ama bizimkiler dışarıda. Karın ne zaman yağıp yağmayacağını planlayamadık ve üzerine kar yağdı. Kar kapattıktan sonra kovanları içeri alma şansımız sıfıra düştü zaten. Yerimizde olmadığı için artık burada kaldı. Temmuz ayında arılar oğul veriyor. Sonra çiçeğe gidiyor ve bal veriyor. Kovanları Nisan ayında açmaya başlayacağız. Arılar yağmurdan kardan etkilenmesin diye kovanların üzerine branda çektik.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Yanlış hesap arıları kar altında bıraktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER