Yarım asırdır ballı dondurma üretiyorlar

Yarım asırdır ballı dondurma üretiyorlar -Samsunun Bafra ilçesinde manda sütü ve bal karıştırılarak hazırlanan Balkaymak dondurması, Yıldız ailesi tarafından 50 yıldır üretiliyor -Firmanın üçüncü kuşak sahibi Ahmet Yıldız:


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Samsunun Bafra ilçesinde manda sütü ve bal karıştırılarak hazırlanan Balkaymak dondurması, Yıldız ailesi tarafından 50 yıldır üretiliyor.
     Balkaymak dondurmasını üçüncü kuşak aile üyesi olarak üreten Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltasında beslenen mandalardan elde edilen süt ve bal ile karıştırılan dondurmanın farklı bir aroması olduğunu söyledi.
     Bafra ilçesinde ilk kez 1962 yılında Balkaymak adıyla dedesinin ve babasının dondurma yaptığını belirten Yıldız, Dondurmamızda sadece manda sütü ve bal kullanıyoruz. Bafra ilçemize özgü bir dondurma. Farklı bir kalitesi ve aroması var. Kalitemiz ve damak tadından taviz vermemek için sadece Samsun iline dondurma veriyoruz dedi.
     Dondurmayı ilk aşamada insan gücü kullanarak yaptıklarını, belirli bir kıvamdan sonra mekanik makineler kullandıklarını anlatan Yıldız, Bu nedenle de belirli miktarda üretim yapıyoruz. Tam otomatik makinelerde aynı lezzet ve damak tadı sağlanmıyor. Bu nedenle kapasitemizi artırmıyoruz. Birçok il ve ülkeden gelen dondurma talebini geri çeviriyoruz diye konuştu.
    
     -Tamamen doğal ürünler kullanılıyor-
    
     Yaptıkları dondurmada tamamen doğal ürünler kullandıklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
     Balkaymak dondurmasını mevsimine göre organik meyvelerden yapıyoruz. İlk başlarda sadece bal ve karamel ile hazırladığımız dondurmayı aynı kalitede, limonlu, cevizli, vişneli, çilekli, böğürtlenli, fıstıklı ve bademli olarak yapıyoruz. Bafrada yapılan bu dondurmayı bir kez tüketenler bizden sürekli talep ediyor. Günlük olarak en fazla 500 kilo üretim yapıyoruz.
    
     -Balkaymak dondurmasının yapılışı-
    
     Kızılırmak Deltasında yetiştirilen mandalardan sağlanan süt, şeker, doğal salep ve bal, hiçbir katkı maddesi olmadan kazanlarda 150 derecede kaynatılıyor. İsteğe göre içine mevsimlik organik meyve veya çikolata parçacıkları da katılabiliyor. İki saat süren kaynamada karışım insan gücü ile karıştırılıyor. Kaynama işleminden sonra karışım 45 dakika dinlendirilerek soğutuluyor. Daha sonra mekanik makinelerde tekrar soğutarak karıştırma işlemi gerçekleştiriliyor. 30 dakika süren karıştırma ve soğutma işleminden sonra özel kaplara konularak donduruculara alınarak servise hazır hale getiriliyor.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yarım asırdır ballı dondurma üretiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER