Yer fıstığı toprakla buluşuyor

Yer fıstığı toprakla buluşuyor -Türkiyenin yer fıstığı üretiminin önemli kısmını karşılayan Osmaniyede, sezonun ilk yer fıstığı ekimi kurban kesilip dua edilerek başladı


OSMANİYE (A.A) - Türkiye yer fıstığı ihtiyacının yaklaşık yüzde 40ının karşılandığı Osmaniyede, sezonun ilk yer fıstığı ekimi dua edilerek ve kurban kesilerek başladı.
     Yer fıstığının önemli üretim merkezlerinden Kadirli ilçesinde, daha fazla verim elde edebilmek için bütün hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler, kurban kesip dua ederek, ürünlerini toprakla buluşturdu.
     Üretici Bebek Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer fıstığının ideal ekim tarihinin 15 Nisandan itibaren başladığını belirtti.
     Dualar ederek yer fıstığı tohumlarını makinelere koyduklarını ve kurban keserek toprakla buluşturduklarını ifade eden Güler, "Dualar eşliğinde tohumumuzu, gübremizi makineye koyduk, tarlamıza ektik ve üzerini de kurban kanıyla suladık. Yüce Rabbimiz de inşallah rahmetiyle sular, hayırlı ve bol kazançlı bir sezon geçiririz. İnşallah güzel bir hasadımız olur. Bu hasattan da elde ettiğimiz gelirlerle inşallah, güzel işler, güzel hayırlar yaparız. Bize ve vatanımıza hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
     Ziraat Mühendisi Birdane Karakuş da Türkiye yer fıstığı ihtiyacının yüzde 40ının Osmaniyeden karşılandığını hatırlatarak, Kadirlide yer fıstığı üretiminin ekim döneminden hasada kadar yaklaşık bin yüz kişiye ekmek kapısı olduğunu söyledi.
     Yer fıstığı üretiminde birinci üründe 500 kilograma kadar, ikinci üründe ise 350-400 kilograma kadar ürün alındığını bildiren Karakuş, "Yer fıstığının Kadirli ekonomisine önemli bir katkısı bulunmaktadır. İlçemizde, yıllık 20-30 bin ton arasında yer fıstığı üretimi yapılmaktadır" dedi.
     Yer fıstığı yetiştiricileri, 5-6 aylık bakım işleminden sonra eylül ayı sonlarında hasat işlemine başlamayı planlıyor. Yaklaşık 30 bin ton yer fıstığı yetiştirilen bölgede üretimden 1 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.
    
     Muhabir: Menderes Özat
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Yer fıstığı toprakla buluşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER