Yığılca arısı ve balı markalaştırılacak

Yığılca arısı ve balı markalaştırılacak -Kaymakam Gezici: -Yığılca arısının, ekotip olarak tespit edilmesini ve markalaşmasını sağlamak istiyoruz


DÜZCE (A.A) - Yığılca Kaymakamı Nuri Gezici, Yığılca arısının, ekotip olarak tespit edilmesini ve markalaşmasını sağlamak istediklerini söyledi.
     Gezici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bal dolum tesisi kurularak, Yığılca balının tek elden tüm Türkiyeye satılacağını belirtti.
     Yığılca arısının ilçeye maddi ve manevi katkı sağladığını anlatan Gezici, Artık Düzcede olsun, İstanbulda olsun yapılan turizm etkinliklerinde ve diğer bütün etkinliklerde Yığılca arısından bahsediliyor. Türkiyenin her tarafında bilinmesiyle beraber arıdan iktisadi getiri sağlayabilmek için birtakım çalışmalar yaptık. Gerek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün vasıtasıyla gerek üniversitemizin de desteğini alarak daha modern yöntemlerle ana arı üretimi ve bal üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz dedi.
     Çalışmaların işsizlik sorununa da çeşitli yararlar sağladığına dikkati çeken Gezici, İlçemizde arıcılık faaliyetlerinin yarısına yakını kadınlar tarafından yapılıyor. Kadınların istihdamının artırılması noktasında çok önemli şeyler yaşanıyor diye konuştu.
     Kaymakam Gezici, Yığılca balına Türkiyenin her yerinden talep geldiğini kaydederek, şöyle devam etti:
     Son dönemlerde kaymakamlığımıza ve belediyemize sürekli telefonlar geliyor. Kaymakam bey, sizde arı varmış, bal varmış diyorlar. Trabzondan, Zonguldaktan, Vandan, Diyarbakırdan, Erzurumdan, Malatyadan ve özellikle İstanbuldan telefonlar gelmeye başladı. Talep öyle bir noktaya geldi ki artık yetiştiremiyoruz. Artık arımızın Türk insanı tarafından tanınması ve bunun bir değer olarak ortaya çıkması Yığılcamızın önünün açık olduğunun göstergesidir.
    
     -Yığılcaya bal dolum tesisi kurmak istiyoruz-
    
     Yığılca arısının bir ekotip alarak tespit edilmesi ve markalaşmasını sağlamak istiyoruz diyen Gezici, sözlerini şöyle tamamladı:
     Markalaşmanın bir hukuksal boyutu var. Bunun yanında bir de reklam, tanıtım ve mühür vurma noktası vardır. Markalaşma ile ilgili girişimlerimizi gecen yıl başlattık ve son safhaya getirdik. Artık bal üretimini ticari bir meta haline getirmek, bal dolum tesisi kurmak istiyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde bal dolum tesisimizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yüzde 50 hibe desteğini alarak ilçemize kurmak istiyoruz. Bal dolum tesisini kurduğumuz zaman artık Yığılcalı arıcılarımızın üretmiş olduğu balın bir elden toplanması ve Yığılca balı ve Yığılca arısı markası adı altında Türkiyenin her tarafında satışı noktasında önemli bir mesafe kat edilmiş olur.
     (EKİP-KMK)
<< Önceki Haber Yığılca arısı ve balı markalaştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER