Zamana inat ocağını yakmayı sürdürüyor

Zamana inat ocağını yakmayı sürdürüyor -Uşakta kalaycılık mesleğinin son temsilcisi Erdoğan Usta, 7 yaşında başladığı baba mesleğini zamana inat yaşatıyor -Kalay ustası Erdoğan Ormanşahin: -Uşakta 50 yıl önce 85 kalaycı, 20


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Uşakta kalaycılık mesleğinin son temsilcisi olan Erdoğan Ormanşahin, 7 yaşında başladığı baba mesleğini zamana inat yaşatıyor.
     Evlerde bakır mutfak eşyalarının kullanıldığı yılların gözde mesleği kalaycılığı, 7 yaşında babasının yanında öğrenen Uşaklı kalay ustası Erdoğan Ormanşahin (65), kalay ocağının başında yarım yüzyılı aşan meslek hayatını AA muhabirine anlattı.
     Ormanşahin, baba mesleği olan kalaycığı 58 yıldır aralıksız sürdürdüğünü, ancak mesleğinin giderek yok olduğunu söyledi.
     Bakırcılığın ve kalaycılığın ayrılmaz iki zanaat olduğunu ifade eden Ormanşahin, önce emaye ardından çelik ve cam kapların çıkmasıyla birlikte bakır eşyaların mutfaklardaki yerini kaybetmesiyle hem bakırcılığın hem de kalaycılığın yok olan meslekler arasına girdiğini dile getirdi.
    
     -Bakırcı kalmadı, son kalaycı da benim-
    
     Ormanşahin, bakırcılığın ve kalaycılığın meslek olmasının yanı sıra aynı zamanda bir kültür mirası olduğunu ve yaşatılması gerektiğine inandığını belirterek, şunları söyledi:
     Eskiden bütün evlerde bakır kaplar, objeler vardı. Bütün yemekler bakır kaplarda pişiyor, bakır kaplarda yeniyordu. Yemek kaplarının yanı sıra pek çok bakırdan süs eşyası vardı. Teknoloji geliştikçe bakırcılık mesleği önemsizleşmeye, bakır eşyalar daha az kullanılmaya başladı. Tabi böyle olunca bakır ürünleri kalaylayan bizler zor duruma düştük. Uşakta 50 yıl önce 85 kalaycı, 20 bakırcı vardı, son bakır ustası 5 yıl önce mesleği bıraktı, son kalaycı ise benim. Mesleği yaşatmak için çabalıyorum. Ben ölene kadar, elim ayağım tutuğu kadar bu işi yapacağım. Ancak ben öldüğümde Uşakta bir meslek daha yok olmuş olacak.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Zamana inat ocağını yakmayı sürdürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER