Zeytin ihracatçısı İran pazarında güç kaybediyor

Zeytin ihracatçısı İran pazarında güç kaybediyor -Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gündeş: İran Devleti tarafından zeytin ithalatçılarına, İthalat İzin Belgesi verilmiyor bu nedenle Türki


İZMİR (A.A) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş, İran Devleti tarafından zeytin ithalatçılarına, İthalat İzin Belgesi verilmediğini bu nedenle Türkiyenin İrana sofralık zeytin ihracatının durduğunu bildirdi.
     Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, ambargo sebebiyle döviz sıkıntısı yaşayan İranın ithalatı düşürmek için önce gümrük vergisi oranını yüzde 20den 90a çıkardığını, şimdi de ithalatçılarına İthalat İzin Belgesi vermediğini belirtildi.
     Türkiyenin 2010 yılında sofralık zeytin ihracatında İranda önemli bir paya ulaşmış olduğuna işaret edilen açıklamada, 4 bin ton olan İrana sofralık zeytin ihracatının 2011-2012 sezonunda 527 tona gerilediğine dikkat çekildi.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gündeş, İrandan Türk zeytinine büyük talep olduğunu belirterek, İran Devleti tarafından zeytin ithalatçılarına İthalat İzin Belgesi verilmediğini bu nedenle Türkiyenin İrana sofralık zeytin ihracatının durduğunu bildirdi.
     Kadri Gündeş, İranda 2011/12 sezonunda 32 bin ton, 2012-13 sezonunda ise sadece 5 bin ton sofralık zeytin üretimi olduğuna işaret ederek, 45 bin ton civarında sofralık zeytin tüketen İranın geçmiş yıllarda ithalatta birinci tercihinin Türkiye olduğunu, Türkiyeyi, Suriye, Yunanistan ve İspanyanın takip ettiğini anımsattı.
     İranın, Türkiye, Yunanistan ve İspanyaya zeytin ithalatında yüzde 90, zeytinyağı ithalatında ise yüzde 50, Suriyeye ise zeytin ve zeytinyağında yüzde 4 gümrük vergisi uyguladığına dikkati çeken Gündeş, Yüzde 90 gümrük vergisine rağmen İrandan Türk zeytinine talep var. Ancak, İran Devleti, döviz sıkıntısı nedeniyle ithalatçılara İthalat İzin Belgesi vermiyor. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri bu konuda bir çalışma yaptıkları takdirde İran pazarında eski ihracat rakamlarını çok rahatlıkla yakalayıp geçebiliriz ifadelerini kullandı.
     Türkiyenin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedeflediğinin altını çizen Gündeş, şunları kaydetti:
     Bu rekoltenin iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. 2023 yılında 3,8 milyar dolar ihracat hedefimize öncelikle komşu ülkelere ihracatımızı arttırarak ulaşabiliriz. İran, ihracat hedefine ulaşmada çok önemli bir ülke.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Zeytin ihracatçısı İran pazarında güç kaybediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER