Yetmedi! 10.7 milyar lira daha harcanacak

Yeni açıklanan Orta Vadeli Mali Plan'a göre Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek dahil üç yıllığına 10.7 milyar lira kaynak ayrıldı.

Yetmedi! 10.7 milyar lira daha harcanacak

Millet'in haberine göre, Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) yayımlandı. Planda dikkat çeken ayrıntılardan biri de Cumhurbaşkanlığı bütçesi oldu. Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2016 yılı için 434 milyon, 2017 için 496 milyon, 2018 yılı için ise 546 milyon olarak öngörüldü.

Bu rakamlara Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ortak kullanılan genel bütçeden binde 5 oranında tahsis edilen örtülü ödenek dahil edilmedi. Bu bütçeye üç yıllık örtülü ödenek de dahil edilince rakam 10.7 milyar lirayı buluyor. Zira örtülü ödenek 2016 yılında 2.6 milyar lira, 2017 yılında 2.8 milyar lira, 2018'de ise 3.9 milyar lira olacak.

‘ÖDENEĞİ KALDIRACAĞIZ'

Birçok ülkenin bütçesinden fazla olan örtülü ödeneğin Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılmasına muhalefet ise sert tepki gösterdi. MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, hiçbir sorumluluğu olmayan bir makamın yüksek miktarlarda örtülü ödenek kullanmasının yanlış olduğunu söyledi. Usta, örtülü ödeneğin usulsüzlüğe, şaibeye çok açık bir şekilde kullanılmasının harcama reformu mantığına da aykırı olduğunun altını çizdi. Usta, MHP iktidarında hemen Cumhurbaşkanı'nın örtülü ödenek kullanmasını iptal edeceklerini kaydetti.

‘BU BİR YETKİ GASBIDIR'

Türkiye'nin bütçe açığı veren bir ülke olduğunu söyleyen Usta, “Zaten cari açık veren bir ekonomiyiz. Bunların hepsi borçla finanse ediliyor. Vatandaştan, yurtdışından, yurtiçinden borçlanıyorsun, sonra bu paralarla hovardalık yapıyoruz. Devlet hiç kimsenin ihtiraslarını tatmin edeceği bir yer değildir. Bu toplumun parasıdır, beytülmaldir. Beytülmali de böyle har vurup harman savurma gibi bir yanlış içerisinde olamaz. Bu bir israftır” dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise demokrasilerde hesabı verilemeyen para ve hesabı sorulamayan yetkinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanının bütçesini büyüterek fiili inisiyatif almasının bir yetki gaspı olduğunu ifade etti.

TOPLUM KAYGILI…

Ayhan Bilgen, örtülü ödeneğin kimi karanlık olaylarda kullanıldığına ilişkin toplumda kaygı oluştuğunu vurguladı. Bilgen, şöyle devam etti: “Türkiye'de son dönemde toplumsal barışı tehdit eden kimi eylemler, kimi örgütlenmeler, komşularla ilişkilerle ilgili kimi girişimlerin Cumhurbaşkanı tarafından örtülü ödenek üzerinden desteklendiği iddiası ciddi bir biçimde yaygın kaygıya dönüşmüştür. Bunu ikna edici biçimde açıklamak Cumhurbaşkanı'nın boynunun borcudur.”
Hasan ÖNAL - MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber Yetmedi! 10.7 milyar lira daha harcanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER