Yunan medyası: En çok satan Zaman'ı polis gücü ile istila 'diktatörlük'


Yunan yazılı ve görsel medyası, Zaman'a kayyım atanması ve polisin şiddet kullanarak gazeteyi basmasını sert ifadelerle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin ülkenin en çok satan muhalif gazetesini susturduğunu yazan medya, yapılanların diktatörlük olduğu yorumunda bulundu.

KATİMERİNİ

Ülkenin saygın gazetelerinden Kathimerini, ilk sayfadan gördüğü haberinde, "Zaman, Türk hükümeti tarafından kontrol altına alındı" başlığını kullandı.

Türkiye'nin 650 bin tiraj ile en çok satan gazetesi Zaman'a kayyım atanmasının basın özgürlüğü endişelerine sebep olduğunu yazan gazete, "Hükümet yanlısı kanal ve gazetelerin egemen olduğu ülkede bu son girişimle Türkiye'de muhalif medya havuzu azaltılıyor." yorumunu yaptı.

Geçen Ekim ayında da 4 medya organına benzer şekilde el konulduğu hatırlatılan haberde, daha sonra hükümetin sesine dönüştürüldü belirtildi.

Gazetenin önüne destek için gelen okurların fotoğrafına iç sayfasında yer veren Kathimerini, "Kayyım atanmak suretiyle el konulma tehdidi ile karşı karşıyayız" açıklamasın aktardı. Sevgi Akarçeşme'nin açıklamalarına yer veren gazete, bu bağlamda "Mevcut anayasanın askıya alınması" şeklindeki ifadelerini yazdı. Kathimerini, Erdoğan'ın Hizmet Hareketi ve lideri Ferhullah Gülen'i medya ve devlet içerisinde bağlantıları olduğu iddiaları ile iktidarı devirmeye teşebbüsle suçladığını belirtti.

ETHNOS

Ethnos Gazetesi ise Zaman'a kayyım atanmasını tam sayfa gördü. "Sultan'dan otoriterlik gösterisi: Erdoğan'dan basını susturma girişimi" manşeti kullanıldı. Hükümetin güç ve otoriterlik gösterisinde bulunduğunu yazan Ethnos, tam anlamıyla hedefine basını koyarak Zaman ve Todays Zaman gibi muhalif gazeteleri çıkaran Feza Media Grubu'na el konulduğunu vurguladı.

Daha önce de Boydak Holding işadamlarının Hizmet ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Ethnos, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün serbest bırakılmalarının ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımadığı tepkisinde bulunduğunu da hatırlattı.

AVGİ

"Türkiye kazan gibi kaynıyor" başlıklı ilk sayfa haberinde Avgi Gazetesi, Türkiye'nin Kürt meselesi ve Erdoğan'ın muhaliflere kovuşturmaları sebebiyle kazan gibi kaynadığını yazdı. Zaman'a kayyım atandığını belirten gazete, aynı gün Boydak Holding'te arama yapılarak üst düzey yöneticilerin gözaltına alındığını aktardı.

"Erdoğan'ın en büyük muhaliflerinden Fethullah Gülen Hoca ile bağlantısı sebebiyle Zaman gazetesi, işadamları, medya kuruluşları, Koza İpek Holding ve Kaynak hedefe konuldu." ifadelerini kullanan Avgi, Todays Zaman'ın "Kayyım atanmak suretiyle el konulma ile karşı karşıyayız" açıklamasına yer verdi. Gazete, "Bu, esasında Türkiye'de özgür basının sona ermesi demek. Basın her zaman baskı altındaydı ancak hiçbir zaman şimdiki gibi değil." ifadelerine de yer verdi. Avgi, Boydak Holding'te arama gerçekleştiğini belirterek yöneticilerinin gözaltına alındığını duyurdu.

EFİMERİDA SİNTAKTON

Çok satan gazetelerden Efimerida Sintakton da Zaman'a kayyım atanmasını geniş şekilde gören gazetelerden oldu. "Erdoğan, basını susturuyor...bunun için utanmıyor" şeklinde ilginç bir başlık kullandı. Spotunda ise "Hükümeti eleştirme cüretinde bulunan Zaman Gazetesi, kayyım yönetimine geçti" ifadesini kullandı.

Türkiye'de hukuk devleti ve demokrasinin en önemli araçlarından biri olan basın özgürlüğünün en karanlık ve karamsar dönemden geçtiğini yazan Efimerida Sintakton, işadamı, medya, gazeteci, muhalif STK ve entelektüellerin şantaj ve tehditle susturulduğunu aktardı.

Türkiye'de toplumsal, ekonomik, siyasi ve kurumsal krizin derinleşerek alarm zillerinin çaldığını aktaran gazete, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile arasındaki müzakerelerde mülteci kartını kullandığını yazdı.

Zaman'a kayyım öncesinde yaşanan süreci de aktaran gazete, Fuat Avni'nin mesajından önce Cem Küçük ve Abdurrahman Dilipak'ın baskın olabileceğini yazdıklarını belirtti.

Türkiye'nin en büyük gruplarından Boydak Holding'e de baskın yapıldığını hatırlatan Efimerida Sintakton, Erdoğan'ın rakipleriyle eski hesapları kapatmak istediği yorumunda bulundu.

ONLARCA HABER PORTALI CANLI VERDİ

Öte yandan ülkenin en çok satan Ta Nea gazetesi, dün gece gerçekleşen baskının ardından internet sitesinde yayınladığı uzun haberinde yaşananları özetledi. "Türkiye'nin en çok satan gazetesine polis istilası" başlıklı haberinde gazeteye biber gazı ve tazyikli su sıkılarak ve şiddet kullanılarak girildini yazdı.

Gazete, ABD'den Zaman'a yapılan müdahaleye ilişkin yapılan basın özgürlüğüne saygı duyulması ve bu konudaki endişelere dair açıklamaları duyurdu.

Aynı grup bünyesinde yayın yapan To Vima gazetesi, internet sayfasında, "Erdoğan, Zaman'ı kontrolüne aldı: Öfke ve susturma" başlıklı uzun haberi için "Basın özgürlüğü için utanç günü" spotunu kullandı.

Haber portalı "Mignatiou.com", "Diktatörlük: Polis biber gazı kullanarak Zaman'ı işgal etti" başlıklı uzun haberinde yaşananları sert ifadeler kullanarak aktardı.

Onlarca haber portalı ve gazetelerin inernet siteleri, dün gün boyunca Zaman önünde yaşananları sitelerinden canlı yayınladı. Canlı yayınlar bugün de sürüyor. İnternet siteleri, Zaman'a baskın anlarının yaşandığı yaklaşık 10 dakikalık videoları da takipçileriyle paylaşıyor.

YUNAN KANALLARI GENİŞ ŞEKİLDE GÖRDÜ

Bu arada Yunan televizyon kanalları da Zaman'a yapılan müdahaleye ilişkin gelişmeleri hem ana bültenlerinde hem de haber kuşaklarında eleştirel bir dille izleyiciye aktarmayı sürdürüyor. Erdoğan'ın bir kez daha otoriterliğini ortaya koyduğu yorumu yapıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Yunan medyası: En çok satan Zaman'ı polis gücü ile... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER