BDDK'dan yok artık dedirten savunma

Eksik belgelerini gerekçe göstererek Bank Asya'ya geçici el koyan BDDK, mahkemede kendini savundu.

BDDK'dan yok artık dedirten savunma

Hakim ortakların eksik belgelerini gerekçe göstererek Bank Asya yönetimine geçici el koyan BDDK, mahkemede kendini savundu. Savunmada kararın ‘geçici özelliğe sahip önleyici bir idari tedbir’ olduğu belirtildi.

Bugün gazetesi'nden Yelda Ataç'ın haberine göre, imtiyazlı ortakların bankacılık için gerekli vasfı taşıdığına dair belgeleri zamanında vermediği gerekçesiyle Bank Asya yönetimine el koyan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kararın geçici özelliğe sahip önleyici bir idari tedbir olduğunu, cezai nitelikte olmadığını bildirdi.

Ortaklar dava açmıştı

BDDK, yönetime el koyma kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için, imtiyazlı ortaklar tarafından Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya savunma gönderdi. Savunmada, Bank Asya’ya 2010 yılından itibaren mali bünye ve sahiplik yapısına ilişkin talimatlar verildiği ancak bunların uygulanmadığı iddia edildi.

Stratejik ortak önerisi

Faaliyetlerini sürdürmesi konusunda belirsizlik bulunduğu öne sürülen bankanın sermaye artırımına gitmesi, güçlü stratejik ortak bulması, kredileri artırması gibi hususları gündeme almasının istendiği kaydedilen savunmada, “itibar riski”nin söz konusu olduğu iddia edildi. Mali yapı için, “Bankanın geçmiş yıllardan beri var olan riskleri ve mali bünyesine ilişkin problemleri 2014 yılının Ağustos ayından itibaren kronik bir hal almıştır” denildi.

El koyma cezai nitelikte değil

30 Ocak 2015 olarak belirlenen son teslim tarihinde 185 imtiyazlı paya sahip ortaktan 48 gerçek ve 5 tüzel kişi için çeşitli bilgi ve belgelerin teslim edildiği vurgulanan savunmada, el koyma kararı için şu ifadeler kullanıldı: “Karar geçici özelliğe sahip önleyici bir idari tedbir niteliğinde olup, Banka’nın düzenli ve emin bir şekilde çalışmasını temin etmek ve bu çerçevede tasarruf sahiplerinin haklarını korumak amacıyla alınmıştır.” Savunmada ayrıca, el koyma kararının cezai nitelikte idari bir işlem olmadığı vurgulandı.

Büyük değil sisteme zarar vermez

Banka Asya kararının finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, piyasanın düzenli çalışması için gerekli olduğu iddia edilen savunmada, kararın sisteme zarar vereceği yönündeki davacı iddiasına karşılık ise bankanın etki oluşturacak büyüklüğe sahip olmadığı ve sistematik risk görülmediğine ilişkin ifadelere yer verilmesi dikkat çekti.

Belgelerin yüzde 94'ü tamam

n Bank Asya imtiyazlı ortakları ise teslim edilen belge karşılığının yüzde 94 hisse düzeyine ulaştığını belirterek, mahkeme kararı beklenmeksizin el koyma kararının ortadan kaldırılması talebinde bulunuyor.

Ortakların mülkiyet hakkı saklı

El koyma kararının etkilediği haklar bakımından da sınırlı olduğu öne sürülen savunmada, yalnızca A grubu hisseler ve temettü dışındaki ortaklık haklarının kapsama alındığı belirtildi. Ortakların mülkiyet hakkı ortadan kaldırılmadığı gibi yalnızca paya ilişkin mali haklar dışındaki ortaklık haklarına el konulduğu ifade edildi.
<< Önceki Haber BDDK'dan yok artık dedirten savunma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER