Ziraat Odası Başkanı Genç: Çiftçiler sertifikalı tohum ekmeli


Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, çiftçilerin kâr elde etmek istiyorlarsa sertifikalı tohum ekmesi gerektiğini söyledi. Genç, "Birçok çiftçimiz kendi tohumluğunu kullanıyor. Çiftçilere yeni ekim döneminde sertifikalı tohum kullanmalarını anlatmamız gerekiyor." diye konuştu.

Samsun Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, çiftçilere önemli uyarılarda bulunarak Havza ilçesi genel değerlendirmesinde bulundu. Genç yaptığı açıklamada, "İlçemizde ortama 75 bin ton buğday üretimi olmakta. Bizim tespitlerimize göre üreticimizin yaklaşık yüzde 15'i sertifikalı tohumluk kullanmakta. Bu, ülke ekonomisi için kayıp demek. Çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıkları takdirde iki kere kârlı çıkıyorlar. Birincisi devlet sertifikalı tohumluk kullanan çiftçiye ton başı ortalama 385 lira destek veriyor. İkincisi ise üründe yüzde 25 daha fazla verim alıyor ve ürünü kaliteli olduğu için iyi fiyattan satabiliyor. Çiftçilerimizin birçoğu yıllardır aynı tohum üzerinden ekim yapıyor. Bu da yüksek verimi ve kaliteyi düşürüyor. Bu açıdan sertifikalı tohum ekmeleri halinde daha kaliteli ve yüksek verim elde edebilirler." diye konuştu.

Çiftçilerin ekim yapmadan önce mutlaka ziraat odasına uğrayarak ziraat mühendislerinden bilgi almalarını isteyen Genç, "Çiftçilerimizin hangi tarlaya hangi tohumu, dekar başına kaç kilo tohum atılması gerektiğini ve hangi derinlikte ekilmesi gerektiği konularında tarım danışmanımızdan bilgi alabilirler. Havza Ziraat Odası olarak uygun fiyattan ve en iyi kalite sertifikalı tohumluk çeşitlerimizle çiftçinin hizmetindeyiz. Bölgemize uygun ve bölge iklimine adapte olmuş tohumluk çeşitlerimiz ile çiftçilerimizin ürünlerine değer katmayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Ziraat Odası Başkanı Genç: Çiftçiler sertifikalı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER