1000 odalı Saray'ın 'gerçek' maliyetini açıkladı

Mimar Tezcan Karakuş Candan, ilk gününden itibaren AK Saray’ın peşini bırakmadı. Ya imar durumunu yargıya taşıdı ya da maliyetini kamuoyuyla paylaştı.

1000 odalı Saray'ın 'gerçek' maliyetini açıkladı

Tezcan Karakuş Candan: "O binanın toplam maliyetinin 20 milyar lira civarında olduğunu söyleyebiliriz.”

Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile yaptığı açıklamalarla hafızalarımızda yer etti. Candan, ilk imar planlarından itibaren Saray’ın peşini bırakmadı. Ya mahkemeye taşıdı ya da basın açıklamalarıyla yapılan israfı kamuoyunun gündemine getirdi, eylemlere öncülük etti. Başkanı olduğu Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bugüne kadar Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerinde yapılan inşaatlar ve Saray ile ilgili 48 dava açtı, yenileri de yolda. ‘Saray’ın şatafatını Türkiye’ye anlatan kadın’ olarak her çarşamba günü Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde basın açıklaması yaparak, bu devasa yapının kamuoyundan gizlenen her bir maliyet kalemini açıkladı. Isıtmasının Bayburt’un bir yıllık ısınmasına denk olduğunu, bin liralık altın varaklı bardaklar kullanıldığını, cam cephe giydirmelerinin milyonlarca lira tuttuğunu, peyzajda kullanılan ağaçların yurtdışından ithal edildiğini vatandaşlar ondan duydu. İl il Türkiye’yi gezerek Saray’ın yüksek maliyetini, ‘israf’ boyutunu ‘çocuğa anlatır gibi’ anlattı.

SARAYI KAÇAK YAPAN UNSURLAR VAR

Saray’a ‘kaçak’ demelerinin birçok sebebinin olduğunu anlatan Candan, “Mahkeme kararlarına rağmen yapılıyor olması, yasadışılığından kaynaklı bir kaçaklığı var. Yargı kararlarına uyulmadı, sit alanına yapıldı, ruhsatı ve iskânı hukuksuz verildi, orman alanına yapıldı, Atatürk’ün vasiyetine rağmen yapıldı, bunlar da onu kaçak yapar” diyor. Candan, ‘Saray’ inşaatı nedeniyle 3000 ağacın kesildiğini sözlerini ekliyor.

GERÇEK MALİYET 20 MİLYAR LİRA CİVARINDA

Saray’ın açıklanmadan maliyetinden çok fazla olduğunu aktaran Tezcan Karakuş Candan, şu bilgileri paylaşıyor: “Bence bu süreçte söylenen en doğru cevap TOKİ’nin verdiği. Bu açıklanırsa ekonomik krize neden olabilir. İnsanlar 934 lira asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Maliye Bakanı’nın açıkladığı gibi 1 milyar 370 milyon olmadığı çok aşikâr. Ama biz kalem kalem maliyetleri araştırdığımızda, özel üretim malzemelerin fiyatlarını gördüğümüzde dehşete düştük. Çünkü maliyet kat kat artıyordu, çoğu malzeme özel üretim. O binanın toplam maliyetinin 20 milyar lira civarında olduğunu söyleyebiliriz.” Meydangazetesi
<< Önceki Haber 1000 odalı Saray'ın 'gerçek' maliyetini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER