2016 sonuna kadar ekmeğe zam yok


Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, artan maliyetlere rağmen 2016 yılı sonuna kadar ekmeğe zam yapmak istemediklerini söyledi.

Balcı, ekmeğin kilogramının 5 lirayı geçmemesi konusunda bütün illere genelge gönderdiklerini ifade etti. Temel gıda maddesi olan ekmeğin zamlanmaması konusunda büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi. "Kilogram fiyatının 5 liranın üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz." diyen Balcı, afaki bir değişiklik olmadığı taktirde bu fiyatı koruyacaklarını kaydetti.

Ekmek fiyatının yılın ilk altı ayında artmayacağını vurgulayan Balcı, "2016'nın altıncı ayına kadar ekmeğin kilogram fiyatı 5 lirayı geçmeyecek. İzmit'de, İstanbul'da bazı yerlerde uygulanan fiyat, yani 250 gramı 1 lira 25 kuruşa gelir, 300 gramı 1,5 liraya geliyor. Kilosu 5 lira diyoruz. 2016 yılının ilk 6 ayına kadar bunu öngörebiliyoruz. Ama ilk 6 ayda bir değişiklik olur mu, afaki bir şey olur mu bilmiyoruz. Yani hedefimiz 2016 yılını kilosu 5 liradan çıkarmak. 2,5 yıl öncede zaten 4 lira ile 5 lira arasında değişiyordu fiyatlar." diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET BELİRSİZLİĞİ

Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) Meclis Üyesi ve Eski Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andıç ise un fiyatlarındaki artışa ek olarak asgari ücretin fırıncılara yükleyeceği yeni maliyete dikkat çekti. Andıç, şöyle konuştu:

"Ekmek İstanbul'da 2 yıldır 1,25 lira. Bursa'da ise tavan 1 lira ama 50 kuruşa kadar ekmek var. Şuan işçi ücretleri bize ne kadar yansıyacak ona bakacağız. Kişi başı 200 lira maliyet gelecek gibi görünüyor. Bende şuan 17 kişi çalışıyor, 200 liradan, 3 bin 400 lira yapıyor. Bunu nasıl karşılayacağız bilemiyorum. Undan gelen maliyeti ekmeğe yansıtmayı hiç düşünmedik. Un, 3-4 aydır yukarı doğru tırmanıyor. 63 liraya aldığımız 50 kiloluk un şuanda 70'liraya dayandı. 75 liraya kadar un var."

50 KURUŞLUK EKMEĞE DİKKAT

Ruhsatsız fırınlara dikkat çeken Andıç, Bursa'da 140 civarında kaçak fırın bulunduğunu ve bunların halkın sağlığını tehdit ettiğini dile getirdi. Andıç, şu uyarılarda bulundu:

"Bunlar çok kalitesiz ekmek yapıyorlar ve ucuz satıyorlar. Sağlık açısından çok ciddi sıkıntı var. Hammaddesi ne olduğu belli değil. 50 kuruşluk ekmeğin unu nedir belli değil, süne hastalıklı ucuz unlardan yapılan ekmek. Ama gariban vatandaş yemek zorunda kalıyor, alt bölgelerde bu tercih ediliyor. Bir yakınım marketten ekmek almış o anlattı, 'çakmağı çaktım ekmek yandı' dedi. Çok enteresan. Ekmek yanar mı? Ama yanıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber 2016 sonuna kadar ekmeğe zam yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER