'325 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de eğitim görüyor'


Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Türkiye'de 325 bin Suriyelinin eğitim öğretim gördüğünü açıkladı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu'nda Suriyeli mültecilere yönelik sunum yapan Büyük, "Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre Türkiye'de 5-17 yaş arasında eğitim, öğretim çağında 750 bin çocuk bulunuyor. Sistemin içinde 325 bin çocuk var. Okumak isteyen Suriyeli çocuklar önünde hiçbir engel kalmadı." dedi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Komisyon üyeleri Suriyeli sığınmacılara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ve beraberindekilerin yaptığı sunumları dinledi. Avrupa ülkelerinin sınırların açılmasını istediğini belirten Uslu, Türkiye'nin sınırlarının zaten açık olduğunu ve gerektiği zaman Suriyelilerin alındığını söyledi. Uslu, bu konunun sadece Türkiye'nin değil tüm insanlığın konusu olduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük de, Suriyeli sığınmacılara yapılan hizmetler hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. Suriyelilere bugüne kadar bakanlık olarak misafir gibi davrandıklarını ve hizmet verdiklerini ifade eden Büyük, "Eğitime dahil edemediğimiz her çocuk, ülkemiz, Avrupa ve bütün dünya için tehlike olacaktır. Biz sistemin içerisine dahil edemezsek başkaları sistemin içerisine dahil edecektir." dedi. Çocukların eğitimde geçirmedikleri bir yılın sonradan tedavi edilmesinin mümkün olmadığını hatırlatan Büyük, "Dünyada bunun bir örneği yoktur. Kendi çocuklarımızdan ayırt etmiyoruz. Yeni Suriye'nin inşasında bu çocuklar rol alacaklar. Bakanlık olarak icraatlarımızı anlatamama gibi bir ıstırabımız var. Birçok şeyi hayata geçirdik. Ancak bunun reklamını yapamadık." diye konuştu.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 5-17 yaş arasında eğitim-öğretim çağında 750 bin çocuk bulunduğunu anlatan Büyük, "Sistemin içinde 325 bin çocuk var. Okumak isteyen Suriyeli çocuklar önünde hiçbir engel kalmadı. Çocuklar Türk öğrencilerin standartlarında eğitim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı okullarının dışında Suriyeli çocukların eğitim-öğretim gördüğü bütün yerleri, 'geçici eğitim merkezi' şeklinde adlandırdık. Kamplarda kurulan geçici eğitim merkezlerinde 80 bine yakın öğrenci okul öncesinden 13. sınıfa kadar eğitime devam ediyor. Kamplardaki ve şehirlerdeki geçici eğitim merkezlerinde Suriye müfredatı, Suriyeli gönüllü öğretmenler ve bizim tarafımızdan elden geçirilen Suriye kitapları okutulmaktadır." şeklinde konuştu.

Haftada en az 6 saat Türkçe öğretmeye mecburi olarak kendi görevlendirdikleri öğretmenler nezaretinde devam ettiklerini vurgulayan Büyük, "Biz bu kitapların tamamını sivil toplum kuruluşlarını da dahil ederek kurmuş olduğumuz bir ekiple birlikte elden geçirdik. Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef alan bütün sözler, coğrafyadaki bütün haritalar, Esad rejimini öven bütün bilgiler bu kitaplardan çıkarılmıştır. İlk yıl yaptık bunu daha sonra not edilen şeyler gönderildiğinde ertesi yıl onları da çıkardık." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber '325 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de eğitim görüyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER