5 yıl önce yaptırılan 'kentsel dönüşüm evleri' dökülüyor


Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 2008 yılında yapımına başlanan ve 2010 yılında vatandaşlara teslim edilen kentsel dönüşüm evlerinin dış cepheleri dökülmeye başladı. Şehrin en fazla turist çeken bölgelerinden Emir Sultan'da bulunan kentsel dönüşüm evlerinin dış cephelerindeki karolar kırılıp bir bir yere düşüyor. Mahalle sakinleri özellikle sokakta oynayan çocuklarının büyük risk altında olduğunu ifade ederken, yetkililerin sorunu bir an evvel çözmesini istiyor.

Hergün yüzlerce turistin ziyaret ettiği Emir Sultan türbe ve camisinin yanı başında bulunan binaların ön kısımlarındaki kalebodurların dökülmesi vatandaşların tepkisini çekti. Birçok işyerinin bulunması sebebiyle turistik kafelerinin de yoğun olduğu alanda vatandaşlar her an başına kalebodur plaka düşme tehlikesi yaşıyor.

Emir Sultan Mahalle Muhtarı Yusuf Ziya Aydınlı, mahallenin en büyük eksikliğinin çocuk alanı ve yeşil park olduğunu belirterek, "Mahallemizde yeşil alan ve çocuk parkı eksikliği var. Bu kısır döngüdeyiz. Alanda zaten çocukların oyun parkı olduğu için duvardaki kalebodurlar bu hale geldi." dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin binaları kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 5 yıl önce yaptığını anlatan Muhtar Aydınlı, "Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm olarak yaptı. 5 senedir vatandaş içinde. Yıkılmadan önce yerinde olan binalara dairelere daire, dükkanlara dükkan olarak geri çekilmek şartıyla verilip meydana açılarak burası kentsel dönüşüm statüsünde yapıldı." diye konuştu.

Muhtar Yusuf Ziya Aydınlı, binalardaki dökülmenin sebeplerini şöyle anlattı: "Çocuk oyun yerleri olmadığı için top, rüzgar ve fırtına gibi nedenlerle düşüyor. Arkası da boş olduğu için rüzgar girdiği zaman olduğu gibi düşürebiliyor. Bu tehlike ama Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi'ne bildirmemize rağmen henüz derde derman olunmadı. Bu zamana kadar tehlike olmadı ama malum artık görüntülerden belli. Bunlar kalebodur. Yapılırken görsel güzel ama zaten arkaları raylı sistemle boş olduğu gibi top gibi çarpma ve en küçük şeyle yıkılıyor."

Mahalleli Abdurrahman Bayram, "Valla belediye bunları yaptırdı ama sonradan döküldüler, her yerde kırık çıkıklar var. Bunları da bir nazara alsınlar, belediye bunlara yeniden el koysun ve getirip bunları yaptırsın. Böyle çok çirkin görünüyor. Hem de milletin başına düşebilir plaka ve başını yarabilir, o da bir tehlikedir." dedi.

Mahalle sakinlerinden Süleyman Biltekin, şunları aktardı: "5 senedir benim burada çektiğimi kimse çekmemiştir. Her yere spor salonları yapan belediye Emir Sultan'a niye bu hizmeti vermiyor. Çocuklar burada oynayacak yer bulamıyor. Burada bu kalebodurlar ise topla kırılmıştır." Bazı vatandaşlar ise düşme tehlikesi olan kalebodur tabakaların düşmesi halinde insanı öldürebileceği uyarısında bulundu.

EMİRSULTAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Emir Sultan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2008 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin tarafından tartışmalar eşliğinde temeli atılmıştı. Binalar, yaklaşık 2 sene sonra açılmıştı. Emir Sultan cami çevresinde bulunan binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeni binalar yapılarak cami çevresinde büyükçe bir alan oluşturuldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Emir Sultan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tarihi halkaları olan Emir Sultan Hamamı ve Emir Buhari Tekkesi ise restorasyonun ardından 2012'de dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un da katıldığı törenle hizmete açılmıştı. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER