800 yıllık çınar ağacının oyuğu, tedavi edilecek

800 yıllık çınar ağacının oyuğu, tedavi edilecek

Sakarya'nın Geyve Boğazı Sarp Vadisi'nde bulunan ve gövdesindeki oyuk sebebiyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan 800 yıllık çınar ağacı, tedavi edilecek. Sakarya Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri ağaç üzerinde inceleme yaptı.

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan yaptığı açıklamada, Cihan Haber Ajansı'nın önceki hafta servis ettiği 'tedavi edilmezse tarihi çınarın kuruyacağı' yönündeki haberinden sonra Sakarya Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerinin harekete geçtiğini söyledi. Ekiplerin ağaç üzerinde inceleme yaptığını ve bir rapor hazırlayacağını ifade eden Tan, şunları kaydetti: "Yazılacak rapordan sonra uzmanlar tarafından ağacın gövdesindeki oyuk tedavi edilecek. Bu şekilde ağaç kuruma tehlikesinden kurtulacak. Bu çok güzel bir haber. Eğer tedavi edilmeseydi ağaç kuruyacaktı. Ayrıca bu 800 yılık çınara ağacı vadinin sembollerinden biri. Araştırdığımız kadarıyla bu ağacın bir başka benzeri yok. Çünkü gövdesi toprağa paraler büyümüş. Bu sebeple üzerinde rahatça yürünebiliyor. Bu bakımdan görenlerin şaşırtıyor, ilgisini çekiyor."

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu da tarihi çınarın 'anıt ağaç' ilan edilmeden korunmasının biraz zor olduğunu belirtmişti. Gümrükçüoğlu, çınarın 'anıt ağaç' olarak ilan edildiği taktirde daha iyi korunabileceğini vurgulamıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber 800 yıllık çınar ağacının oyuğu, tedavi edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER