ABD'nin başına büyük dert olacak!

ABD'deki 'Mali Uçurum' sorununun halen çözülememesi, beraberinde bazı ekonomik endişeler getiriyor.

ABD'nin başına büyük dert olacak!

Bir yandan mali uçurum konusunda çözüm arayan ABD, bir yandan da yeni ekonomi problem Hazine Borçlanma Limiti'ne (Debt Ceiling) hazırlanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, günlerdir Cumhuriyetçilerle mali uçurum konusunda anlaşmaya çalışırken, halen net bir karar ortaya çıkmadı. Yapılan son açıklamalara göre yıllık 250 bin dolar gelire sahip olanların vergi artışından etkilenmemesi ve işsizlik sigortası programının uzatılması için hummalı bir çalışma yapılıyor. Partiler arasında devam eden görüşmelere rağmen 31 Aralık'tan önce herhangi bir anlaşma yapılması öngörülmüyor.

'Mali Uçurum' konusunda bir mutabakata varılsa da ABD ekonomisi bir başka problemle karşı karşıya gelecek. Hazine Bakanlığı'nın borçlanma limitinde sona doğru gelindi. Yani ABD'nin borçlanma limitinin kanunen artırılması gerekiyor. Aksi takdirde ABD borcu üzerine temerrüt edebilir. 

ABD'nin bir başka ekonomik sınavının "debt ceiling" (borçlanma limiti) olduğunu ifade eden Yatırım Bankası JP Morgan Chase ekonomistlerinden Mehmet Özhabeş, "ABD'de şuanda geçici önemlerle hazine iki ay kadar daha idare edebilir. Ancak partiler borç limitinin arttırılması konusunda anlaşabilmiş değil." dedi. Bu tarz ekonomik sorunların devam etmesi halinde kredi derecelendirme kuruluşlarının ABD'nin kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunan ekonomist Özhabeş, geçtiğimiz yaz döneminde yaşanan benzer sıkıntılardan dolayı Standard & Poor's şirketinin ülkenin notunu kırdığını hatırlattı. Bu konuda herhangi bir karara varılmaması halinde kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's gibi şirketlerin not kırımına gitmesi halinde piyasaların son derece olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Özhabeş, "Böyle bir riskin olması ise partilerin anlaşma olasılığını yükseltiyor." diye konuştu.

Moody's Analytics uzmanlarından Mustafa Akçay ise sona erecek olan hazine borçlanma limitinin önümüzdeki günlerde artırılmaması halinde ekonominin bazı finansal sorunları yaşayacağını, hatta yeni bir resesyondan bile söz edilebileceğini ileri sürdü. Akçay, "Önceki dönemlerde partiler arasındaki anlaşmazsızlık ABD notunun düşürülmesine sebep olmuştu. Önümüzdeki dönemde borç limitinin artırılmaması halinde, Hazine, vadesi dolan borç ödemelerini gerçekleştiremeyecek veya sosyal güvenlik ve Medicare gibi ödemeleri yapamayacak. Bu da ekonomide çok ciddi hasarlara sebep olacaK" şeklinde endişelerini dile getirdi. 

Ekonomide yaşanan bütün belirsizliklere rağmen ekonominin hala çok fazla etkilenmediğini belirten Özhabeş, Kasım ayında istihdamda 150 bine yakın bir artış olduğunu ve bu artışın Aralık'ta da benzer bir şekilde devam edeceğini ifade etti. Son zamanlarda tüketici güven endeksinde önemli düşüşler yaşandığına dikkat çeken Özhabeş, "Bu düşüşler Noel alışveriş döneminde tüketimin yavaş olmasına neden oldu. Eğer seneye tüketiciler vergilerin artırıldığını görürse, tüketim daha da olumsuz etkilenir." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber ABD'nin başına büyük dert olacak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER