AB: Türkiye acilen mülteci akınını engellemeli


Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'nin Ege'deki mülteci akının acilen engellemesini istedi.

Brüksel'deki Komisyon toplantısında Türkiye ile imzalanan Ortak Eylem Planı kapsamında lu ana kadar yapılan ve gerçekleştirilemeyen hususlar ele alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için önümüzdeki iki yıllık dönemde kullanılmak üzere 3 milyar Euro'luk kaynağın aktarılacağı ve bunun için ihtiyaçların belirtilmesi istendi.

Türkiye'nin eylem planı kapsamında attığı somut adımların anıldığı açıklamada, "Türkiye, kendi topraklarından AB'ye mültecilerin düzensiz şekilde ayrılmasını engellemek için önemli ilerleme sağlaması konusuna acilen eğilmeli." ifadelerine yer verildi. Türkiye'den AB topraklarına geçenlerin sayısının Ekim'de 6 bin 900, Aralık'ta 3 bin 500 iken Ocak ayında 2 bin 200'e düştüğü belirtilen açıklamada, bu sayının kış şartlarına göre yine de yüksek olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye'nin Yunanistan'la imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'nın uygulamaya konma pratiğini geliştirmesi ve 1 Ocak 2016'dan itibaren de AB ülkelerine topraklarından giden üçüncü ülke vatandaşlarını geri kabul etmesi istendi. Türkiye'nin ayrıca Sahil Güvenlik Ekipleri'nin mültecileri engelleme kapasitesinin geliştirilmesi, bu kapsamda da yasaların sertleştirilmesi ile AB üyeleriyle insan kaçakçılarına karşı işbirliğini güçlendirmesi talep edildi.

Avrupa Birliği'nin ise Türkiye'ye söz verilen yardımı en kısa zamanda aktarması talep edildi. Bu konudaki ilk toplantının 17 Şubat'ta yapılacağı ve 3 milyar Euro'nın nasıl harcanacağı konusunun ele alınacağı kaydedildi. İnsani yardım, eğitim, Suriyelilerin iş piyasasına entegrasyonu, sağlık hizmetlerine ulaşım, sosyal kaynaştırma ve altyapı projelerine öncelik tanınacağı belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber AB: Türkiye acilen mülteci akınını engellemeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER