"ABD, Almanya'ya 80 Hiroşima bombası gücünde atom bombaları yerleştiriyor"


ABD'nin, Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'nde bulunan Alman Ordusu'na bağlı Büchel hava üssüne 80 Hiroşima bombası gücünde atom bombaları yerleştirmeye başladığı iddiası gündeme damgasını vurdu.

Alman 2. devlet televizyonu ZDF'de yayınlanan "Frontal 21" isimli haber programında ABD bütçe planları belgeleri açıklanarak bu ülkenin Almanya'ya yeni atom bombaları yerleştirmeye başladığı iddiasında bulunuldu. Haberde, "Silahsızlanma yerine bilakis tümü 80 Hiroşima bombası gücünde yaklaşık 20 yeni nükleer silah ABD tarafından Almanya'da konuşlandırılmaya başlandı." tespiti dikkat çekti.

Silahlanma uzmanlarının görüşlerine de yer verilen haber programında "B61-12 model yeni nükleer silahların Büchel hava üssünde bugüne kadar bulunan diğer atom bombalarından hedefleri vurma noktasında daha güçlü oldukları" kaydedildi. Savaş durumunda ise Alman jetlerinin NATO'nun "nükleer katılım stratejisi" kapsamında mevcut bombalarla uçuş yapmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Aynı programda görüşlerine başvurulan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Saşarova "Bu atom silahlarının yayılmasının önlenmesi ilgili anlaşmanın 1. ve 2. maddelerinin ihlalidir." tepkisinde bulundu.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Federal Meclis milletvekili ve savunma politikaları uzmanı Thomas Hitschler'in açıklamalarına yer verilen programda Hitschler'in "Federal hükümetin Büchel hava üssüne gelecek yıllarda yaklaşık 120 milyon Euro yatırım yapacağı" yönündeki teyidinin de altı çizildi. Hıristiyan Demokratik Birlik partili eski Savunma Bakanlığı müsteşarı Willy Wimmer ise "Bu Rus komşumuza yönelik bilinçli bir provokasyondur." ifadesini kullandı.

Haberde ayrıca Başbakan Angela Merkel'in 2009 yılında Hür Demokrat Parti (FDP) ile oluşturulan hükümette Büchel'in silahsızlanmasını onayladığı, 2010 yılında ise Federal hükümetin Federal Meclis'te alınan kararla "ABD'li müttefikinin Almanya'daki atom bombalarının geri çekilmesi için devreye girmeyi kabul ettiği" hatırlatıldı. Bunlara rağmen yeni atom bombalarının Almanya'ya konuşlandırılması girişimleri eleştirildi. CİHAN
<< Önceki Haber "ABD, Almanya'ya 80 Hiroşima bombası gücünde atom bombaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER