ABD'li profesör IŞİD'in kanlı tarihini anlattı

ABD'li profesör IŞİD terör örgütünün nasıl çıktığını ve bu hale geldiğini anlattı.

ABD'li profesör IŞİD'in kanlı tarihini anlattı

Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde terörizm konulu dersler veren, IŞİD ve terör konusunda kitaplar yazan Profesör Jessica Stern, IŞİD'in, El Kaide'nin Irak'taki grubundan türediğini söyledi.

Time dergisinin 'en cesur 100 düşünce insanı' listesine giren Stern, IŞİD terör örgütünün politikalarında Zerkavi'nin etkili olduğunu vurguladı.

Aksiyon'dan Aydoğan Vatandaş'a konuşan Jessica Stern, IŞİD'in ortayı çıkışını şöyle özetledi:

"IŞİD, El Kaide'nin Irak'taki grubundan türedi. En başından beri merkezi El Kaide ile Irak El Kaidesi arasında gerilimler vardı. Gerilimlerin başında, Irak'taki El Kaide önderi Zerkavi'nin çok şedit olması, çok sayıda Müslümanı öldürmesi geliyordu. Bin Ladin bunun El Kaide için iyi bir imaj olduğunu düşünmüyordu. Zerkavi, Şiilere kafayı takmıştı. Şiddet etkinlikleriyle para artırma konusunda çok başarılıydı. Bu özelliğin şimdilerde IŞİD'e aktarılmış olduğunu ve devam ettiğini görüyoruz. Zerkavi, Ürdün'de küçük bir suçluyken, suç ortamından uzak durması için annesinin telkin ve teşvikleriyle dini öğrenmiş biri. Ne yazık ki onun anladığı İslam, suç yaşamını sürdürmek için basit bir mazeret olmuş. Kurbanlarının başını kesip bunları görüntülerdi. Bu yüzden, insanların IŞİD hakkında yeni sandığı şeyler aslında hiç de yeni değil... 2011'de Suriye'de iç savaş başlayınca Irak El Kaidesi, fırsattan istifade etmek istedi. O dönemde isimleri Irak İslam Devleti idi. 2010'da örgütün emiri olan Ebubekir El Bağdadi, 2013'te kendisini Irak ve Suriye İslam Devleti'nin emiri ilan ederek hem Irak'ta hem de Suriye'de sürdürülen cihadın sorumluluğunu üstlendi... 2014'te halifeliğini ilan ederek yeryüzündeki tüm Müslümanların kendisine bağlılık borcu olduğunu iddia etti."

IŞİD'in, uyuşturucu, petrol ve antika eser kaçakçılığından elde ettiği gelirle ayakta durduğunu vurgulayan Jessica Stern, örgütün nakit parasına yapılan bombalama sebebiyle savaşçıların maaşlarının yarıya indirildiği yönünde haberler yapıldığını hatırlattı.
<< Önceki Haber ABD'li profesör IŞİD'in kanlı tarihini anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER