ABD'li Türkiye uzmanı: Erdoğan derin darbe yedi, ABD ile büyük kriz geliyor

ABD'nin en önemli Türkiye uzmanlarından ve eski Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Henri Barkey, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

SHABER3.COM

Ahvalnews.com'da Türkiye’nin Kararı programına konuk olan Barkey, iktidarın İstanbul’u kaybetmesinin bir sürpriz olduğunu söyledi ve Erdoğan’ın çok büyük bir darbe yediğini kaydetti.

Barkey, Batı medyasında tekrar tartışmaya açılan “Erdoğan için sonun başlangıcı olabilir mi?” sorusunu cevaplarken bunun hatalı olduğunu ifade etti. Zira Erdoğan’ın dört buçuk yıl daha iktidarı elinde tuttuğunun altını çizdi.

Erdoğan’ın yediği bu darbe ile biraz topallayacağı görüşünü dile getiren ABD’li uzman, ABD ile ilişkilerin seyri açısından daha karanlık bir tablo çizdi.

Barkey’e göre gücü zayıflayan Erdoğan’ın, S-400’leri tercih edip F-35’leri almama hamlesi yapacak:

“Dolayısıyla Türkiye-Amerika ilişkilerinde artık büyük bir krizin gelmesi aşikâr.”

Erdoğan’ın ABD’ye aşırı yüklenmesi durumunda Türkiye ekonomisinin derin bir sarsıntı geçireceğini söyleyen Barkey, “F-35’leri geçici olarak almama kararı ve yumuşatıcı bir söylem ile devam ederse krize yol açmaz. Ancak İstanbul ve Ankara’yı kaybeden Erdoğan, bu yolu tercih etmeyecektir. Çok daha sertleşeceğini ve ABD ile krize gireceğini düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Henri Bakey, seçim sonuçları açısından Kürt oylarının kilit öneme sahip olduğuna vurgu yaparken Kürt oyları olmasaydı ne Ankara ne de İstanbul kazanılabilirdi... Burada eski HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı “Oy verin” çağrısının ciddi derecede seçimi etkilediğini ifade etti.

Barkey, özellikle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun HDP oylarına hiç saygı göstermediğini savunurken CHP’nin izlediği politika için “Ayıp” görüşünü dile getirdi.
<< Önceki Haber ABD'li Türkiye uzmanı: Erdoğan derin darbe yedi, ABD... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER