Abdullah Tosun, Samanyolu Yazarlık Okulu'na konuk oldu


Alanında uzman yazar ve eğitimcileri ağırlayan Samanyolu Yazarlık Okulu'nun bu haftaki konuğu Eğitimci Yazar Abdullah Tosun oldu. Yeni dönem öğrencileri ile söyleşi de bir araya gelen Tosun, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Yazar Abdullah Tosun, yazar olmayı istiyorsanız, yalnız kalmayı göze almalısınız diyerek genç yazar adayı öğrencilere tavsiyelerini "Okumamanın acısını duyabilmek için okumalısınız. Yazma süreci engelli yarış gibidir, neden yazmalısınız sorusuna cevap vermelisiniz bir kere. Neden yaşamalıyım sorusuyla aynı gibi… Ruhla ilgili… Yazmanın şifresi okumaktır, okumak da sormaktır. Sorularınız yoksa cevap aramazsınız, cevap aramıyorsanız halinizden memnunsunuzdur. Oysa yazarın, şairin, felsefecinin soruları vardır. Halinden memnun değildir." şeklinde sıraladı.

Gençlere okumanın da öneminden söz eden yazar, şöyle devam etti: "İnsan neden okusun? Aç olması gerekir. Ruhun aç olması gerekir ki okusun. Ruhumuz aç, çünkü mutsuzuz. Mutsuz olmak mutlu olmak için önemli bir şarttır. Büyük insanlar bu dünyada mutsuz insanlardır. Yan gelip yatan milyonlarca insan vardır, ismini bile bilmeyiz. Oblamov dışında bilinen bir tembel yoktur, O da sonuçta bir roman kahramanıdır. Günlük yazarsanız çok daha başarılı ve mutlu olursunuz ve ilerde mükemmel bir malzeme birikimine de sahip olabilirsiniz. Güzel yazmak için de kalıplardan sıyrılmalısınız. Okuma kültürü oluşturabilmek için yapılabilecek çok güzel şeyler var. Bir AVM fiyatına Türkiye'deki bütün okullara belki de mükemmel kütüphane yapılabilir. Okumak ve yazmak özgürlüğü seçmektir. Kalıplarla bakmayın, kalıplardan sıyrılmaya çalışın."

Okumayla beraber yazmanın da olması gerektiğini kaydeden Abdullah Tosun, ikisinin at başı gitmesi gerektiğini, genç yazar adaylarına yazmak için yer aramamaları gerektiğini, her yerde yazabileceklerini aktardı.

Herkesin bildiğini yazmanın anlamı olmadığını ifade eden yazar, "Akıl veren, akıl alan ve genel konuşan modundan sıyrılın, o perdeyi yırtın. Anlattığınız şeyleri göndergesel işlevden kurtarın. Esas olan; olanı yazmak değil, var olmayanı görünür kılmaktır. Bakış açıları, farklı bağdaştırmalar yakalamalıdır." diye konuştu.

Söyleşiden sonra Samanyolu Yazarlık Okulu öğrencileri Abdullah Tosun'a okul adına bir hediye takdim ettti.

CİHAN
<< Önceki Haber Abdullah Tosun, Samanyolu Yazarlık Okulu'na konuk oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER