AfD, Euro'yu ve Federal İş Ajansı'nı kaldırmayı planlıyor


İslam ve göçmen karşıtı sağ popülist Almanya İçin Altenatif Partisi'nin (AfD) parti programı tartışılmaya devam ediyor. AfD'nin ülkede, Euro'nun ana para birimi olarak kullanılmasını ve Federal İş Ajansı'nı kaldırmayı planladığı belirtildi.

Camilerin minarelerini ve bazı bölgelerde haftada bir kez dışarıdan okunan ezanı yasaklanmasını parti programına alan AfD, kamu alanlarında çalışanlara başörtüsü yasağı getirmek istiyor. Sünneti de yasaklamayı hedefleyen popülist parti, son anda "sünnet yasağı"nı programından çıkardı. Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un söylediği ve sonrasında genel kabul gören "İslam Almanya'ya aittir." söylemine karşı çıkan popülist parti, "İslam Almanya'ya ait değildir." sözünü parti programına aldı. Avrupa Birliği'ni (AB) eleştiren AfD'nin AB'nin yetkilerini azaltıp ulus devletini güçlendirmek istediği ifade edildi. Parti programında AB için "demokratik olmayan bir yapı" nitelemesi yapılıyor.

Ulus devletlerin çıkarına göre AB'nin ekonomik bir birlik olarak kalması gerektiğini belirten AfD, Alman halkının Euro'da kalıp kalmayacağını ise referanduma sunacağını belirtiyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini de reddeden AfD, Türkiye'nin kültürel ve coğrafi olarak AB'ye ait olmadığını iddia ediyor. İktidara gelmesi halinde Federal İş Ajansı'nı kaldıracak olan AfD, işsizlere ödenen işsizlik parasını ise özelleştirerek sigortalara devretmek istiyor.

Federal İş Ajansı'nın yaptığı işlemleri belediyelere yüklemeyi planlayan Almanya için Alternatif Partisi, Federal İş Ajansı'nın yaptığı işlerin belediyeler bünyesindeki sosyal yardım Hartz IV paralarının ödeme işlemlerini yapan Jobcenter aracılığı ile yapıldığına dikkati çekiyor. Göçmenlerin iltica başvurularını ülkelerinde ya da yakın bölgelerde yapmalarını isteyen AfD, mülteci kabulünde üst sınır belirlenmesini istiyor. Federal Meclis'teki milletvekili sayısını 500 ile sınırlamak isteyen popülist AfD, milletvekillerin en fazla 16 yıl mecliste görev yapmasını istiyor.

AfD'nin tartışmalı parti programının Nisan sonunda kurultayda oylanması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber AfD, Euro'yu ve Federal İş Ajansı'nı kaldırmayı planlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER