Afgan kadın polislerden İstiklal Marşı sürprizi


Afganistan ulusal polisinin eğitilmesi kapsamında yapılan anlaşma kapsamında eğitim gören 3. dönem Afgan kadın polis adayları törenle mezun oldu. İstiklal Marşını ezbere okuyan kadın polisler büyük alkış aldı.

2011 yılında Sivas Polis Okulu'nda başlayan Afgan polis adaylarının eğitimleri kapsamında 6 aylık eğitimlerini tamamlayan 389 kadın polis adayı komiser yardımcısı olarak mezun oldu. Polis Okulu'nda bugüne kadar 699 bayan polis mezun verdi.

Sivas Polis Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen tören iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı. Slayt gösterisinin ardından dönem birincisi Mena Rhany yaş kütüğüne şilt çaktı.

AFGAN POLİSLERE KADINA KARŞI ŞİDDET EĞİTİMİ

Polis Okulu Müdürü Fehmi Bozdağ, konuşmasında eğitimle ile ilgili verdi. Bozdağ, Türkiye öncülüğünde NATO, ABD ve Japonya'nın finansman eğitici desteğinde bulunduğu proje kapsamında bugüne kadar bin 954'ü erkek ve 699'u bayan olmak üzere 2 bin 53 Afgan polisinin eğitim gördüğünü söyledi.

Bozdağ, kadın polislere temel polislik eğitimiyle birlikte kadına karşı şiddet, aile içi şiddet ve cinsel istismar konusunda eğitimler verildiğini anlattı.

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar da, kadın polislerin eğitimlerine katkıda bulunanlara teşekkür etti. 389 polis adayının mezuniyetine şahitlik ettiklerini söyleyen Yawar, polislerin İçişleri Bakanlığına hizmet edeceğini kaydetti. Bakan Yardımcısı, 5 bin kadın polisin daha bu programda yer alacağını ve bu şekilde bakanlıktaki kadın personel eksikliğini gidermiş olacağını ifade etti.

Vali Alim Barut ise konuşmasında 6 aylık eğitimlerini başarıyla tamamlayan Afgan Polis teşkilatına katılacak olan 389 kadın polisimizi mezuniyetinde beraber olmak ve aynı duyguların heyecanını paylaşmak bizim içinde sevindirici bir durum olduğuna işaret ederek, "Afganistan'dan eğitim için gelen kadın polis adaylarımız, devletimize ve Sivas halkına emanettirler. Onlar geldikleri günden mezun oldukları güne kadar bizim çok değerli misafirlerimizdir. Tarihi değerlerimiz ve kültürel geçmişimiz ortaktır. Bu nedenle Afgan kadın polis adayları eğitimlerine katkıda bulunmak bizleri son derece mutlu etmiştir" dedi.

Japonya JICA Türkiye Ofisi Proje Geliştirme Danışmanı Miyuki Konnai ve BM, Afganistan Asayiş fonundan Amod Gurung polislerin eğitilmesiyle ilgili bilgi verdi.

POLİSLERDEN İSTİKLAL MARŞI SÜRPRİZİ

Polislerin besmele çekerek yemin etmesinin ardından törende İstiklal Marşı sürprizi yaşandı. Afgan polisler İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasını eğiticileriyle birlikte okurken, diğer 8 kıtasını ise ezbere okumaları salondan büyük alkış oldu. Polis eğiticisi ise Afgan marşını söyledi.

Daha sonra ise Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Vali Alim Barut'a kadın polislerin eğitimlerine verilen katkı nedeniyle hediye takdim ederken, Bakan Yardımcısı Yawar ve Vali Barut dönem birincilerine diplomalarını takdim etti. Türk ve Afgan Polis Okulu eğiticilerine de teşekkür sertifikası verildi.

POLİSLER DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

Tören sonrası Afgan polis adayları şapkalarını havaya atarak mezuniyet sevinci yaşadı. Polis eğiticileri ve arkadaşlarıyla 6 ay bir arada bulunan Afgan kadın polisler ayrılacakları için duygusal anlar yaşayarak gözyaşlarına hakim olamadı.

389 Afgan kadın polis adayının 28 Mayıs'ta başlayan eğitimleri kapsamında 6 ay süresinde polisliğe uyum, temel ve ileri düzey polislik eğitimi aldıkları kaydedildi.

Törene Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Osman Köse, Afganistan İçişleri Bakanlığında General Hikmat Shahi Rasooli, ABD siyasi Askeri İşler Yetkilisi William Bobo, Japonya JICA Türkiye Ofisi Proje Geliştirme Danışmanı Miyuki Konnai, BM, Afganistan Asayiş fonundan Amod Gurung, Sivas Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, İl Jandarma Komutanı Albay Bektaş Arslan ile protokol üyeleri ve davetliler katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Afgan kadın polislerden İstiklal Marşı sürprizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER