Afganistan'da Taliban'la barış müzakerelerinin "yol haritası" toplantısı


Afganistan, Pakistan, Çin ve ABD'den yetkililer, Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerini "yol haritasını" belirlemek amacıyla başkent Kabil'de bir araya geldi.

Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Selahuddin Rabbani, Taliban'a hitaben barış görüşmelerine olumlu bakmaları, müzakere masasına gelmeleri ve hükümet ile olan anlaşmazlıklarını siyasi yönden çözmelerini istedi. Ülkede barışın sağlanmasının çok önemli olduğunu ifade eden Rabbani, terör ve şiddetlerden oldukça etkilenen halkın artık barış içinde yaşamak arzusunda olduğunu aktardı. Rabbani ayrıca, ABD, Çin ve Pakistan'ın, Afganistan barış görüşmelerini ciddi şekilde desteklediğini beyan etti.

Taliban ve Afgan hükümeti arasında gerçekleşecek olan barış müzakereleri için söz konusu toplantının önemine vurgu yapan Rabbani, Afgan halkı ve komşu ülkelerin ülkede barış gelmesi arzusunda olduklarını vurguladı. "Terör grupları hergün masum kişilerin canını alıyor. Çocuklar okula giderken saldırıya uğruyor, camiler ve kamusal alanlar tahrip ediliyor." diyen Rabbani, Taliban'ın savaşmayı bırakması ve barış müzakerelerine "evet" demesi -gerektiğine vurgu yaptı. Rabbani ayrıca, "Taliban, savaşlara devam edip barış müzakerelerine geç yanıt verirse halktan izole olup yalnızlığa mahkûm olacaktır." uyarısında bulundu.

Afgan hükümetinin Taliban ile barış görüşmeleri için hazır olduğunu vurgulayan Rabbani, hükümetin ön koşul olarak Taliban tarafından ülkenin anayasasının kabul etmelerini, son 14 yılda elde eden kazanımlara ve özelikle kadın haklarına saygı göstermeleri gerektiğini söyledi. Rabbani ayrıca, ABD ve Çin'in yardımı ile Afganistan'da barışın mümkün olduğu inancında olduğunu aktardı.

Afgan, Pakistan, ABD ve Çinli yetkililer, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri için "yol haritasını" belirlemek üzere ilk toplantıyı, 11 Ocak'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan'da Taliban'la barış müzakerelerinin "yol haritası"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER