Afganistan, dünyada yolsuzluk algısının en yüksek olduğu 3'üncü ülke


Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 168 ülkenin değerlendirmeye alındığı "yolsuzluk algı endeksi" 2015 yılı sonuçlarını açıkladı. Afganistan, yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasında dünyada üçüncü oldu. Türkiye'nin notu ise üç puan birden düşerek 45 puandan 42 puana geriledi.

Afganistan Şeffaflık Derneği Başkanı Seyit İkram Afzalı bugün düzenlediği basın toplantısında, yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International), 1995'ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi'nin 2015 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Afzalı sonuçlara göre, Afganistan'ın, Kuzey Kore ve Somali'den sonra dünyada yolsuzluk algısının en yüksek olduğu 3'ü ülke olduğunu belirtti.

Geçen yıla göre Afganistan'ın yolsuzlukla mücadelede bir puan kaybettiğine dikkat çeken Afzalı, bunun endişe verici olduğunu kaydetti. Koalisyon hükümetinin yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğunun altını çizen Afzalı, ülkede güvensizlik, yolsuzluk ve işsizliğin zirveye ulaştığını ifade etti. Afzalı, hükümet kurulmadan önce miting meydanlarından ilk işlerinin yolsuzlukla mücadele etme vaadlerinin böylelikle sonuçsuz kaldığını da vurguladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yayınladığı raporda, komşu ülkelerden Pakistan 117, İran 130, Çin 83, Tacikistan 136, Özbekistan 153 ve Türkmenistan 154'üncü sırada yer aldığı açıklandı. Danimarka, İsveç ve Finlandiya dünyada yolsuzluk algısının en düşük olduğu ülkeler olarak dikkkat çekti. İslam ülkeleri arasında ise yolsuzluk algısının en düşük olduğu ülke 23'üncü sıradaki Katar oldu.

Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'ndeki notu da 2015 yılında 3 puan birden düşerek 45 puandan 42 puana geriledi. Yolsuzluk Algı Endeksi'nin başlatıldığı 1995 yılında Türkiye'nin notu 41 düzeyindeydi. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan, dünyada yolsuzluk algısının en yüksek olduğu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER