Afşinli yazardan milli mücadele yıllarını anlatan kitap

Afşinli yazardan milli mücadele yıllarını anlatan kitap

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yaşayan yazar, milli mücadele yıllarındaki ilçenin başarılarını kitap haline getirdi.

Afşin ilçesinde yaşayan AraştırmaYazar Mustafa Köş, Kurtuluş Savaşı yıllarında Afşin'in rolünü anlatan kitabı kaleme aldı. Afşinli olup, milli mücadele yıllarında vatan için savaşan askerlerin isimlerine ulaşan Köş, savaştaki başarıları resmi belge ile ispat ederek 'Milli mücadelede Afşin' isimli kitabı yazdı. 50 sayfa ve tamamı resmi belgelere dayanan eser için yaklaşık 10 yıl araştırma yaptığını belirten Köş, "Herkeste belge ve dedesinden kalan madalya var ama kimse gün ışığına çıkarmıyor." dedi.

Resmi belgeler için uzun yıllar kütüphane ve yaşlı insanlardan belge topladığını anlatan Köş, şunları kaydetti: "Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda büyük rol oynayan fakat bizim adımız duyulmasın diye haya eden insanlar bu savaşta can verdi. Önceleri azılı bir eşkıya olupda vatan için canını veren yiğitler var. Savaşmayıp evde bekleyen kendi torunlarına dedelerimizi kötüleyen insanlar savaştan nemalanmış. Ben bu kitabımda Kahramanmaraş ve milli mücadelede Afşin'den, Göksun'dan ve Elbistan'dan da insanların savaştığını belirtmek için bu kitabı kaleme aldım. Uzun Yıllar Kahramanmaraş'ın kuzey ilçelerinin adı Kurtuluş da geçmiyor. Kuzey ilçelerindeki çeteler savaşmasa Milli mücadele Kahramanmaraş'ın işi zor."

Tarih kitapları yazılırken bir çok defa kaynak eser olarak arşivlere bakılmadığını belirten Köş, şu ifadeleri kullandı: "Bizim devasa arşivler var. Arşivlere iyi bakılması lazım. Ben belgeleri araştırken Atatürk'ün bizzat Afşin'deki Kuvayi Milliye komutanlarına teşekkür mektubu yazdığına ve telgraf çektiğine rastladım. Afşinli olup ta kırmızı şeritli istiklal madalyası alan gazilerimiz var. Bunların torunları bu madalyaları muhafaza ediyor. Hiç kimsenin haberi yok. Daha doğrusu kendi tarihimizden haberimiz yok. Bizden sonrası gelecek gençlik için bu kitabı kaleme aldım."

Kitabı başta kaymakamlık olmak üzere bütün resmi kurumlara birer nüsha şeklinde vereceğini söyleyen Köş, kendisine destek verildiği takdirde daha geniş çaplı araştırma yapacağını vurguladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Afşinli yazardan milli mücadele yıllarını anlatan kitap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER