Ağbaba'dan ÖSYM sınav ücretlerinin kaldırılması teklifi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavlar için alınan tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması amacıyla TBMM başkanlığına kanun değişikliği teklifi verdi.

Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, sınav dönemlerinin başlamasıyla birlikte, milyonlarca vatandaşın sınav ücretleri ile ilgili sorunlar ile karşılaştığını belirtti. Birçok kişinin sınav ücretlerinin yüksekliği nedeniyle sınavlara giremeyerek eğitim hayatlarına devam edemediğini ifade eden Ağbaba, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar için alınan tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması amacıyla TBMM başkanlığına kanun değişikliği teklifi verdiklerini dile getirdi.

Teklif gerekçesinde 'Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Anayasamızın 42. maddesinde de 'Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz' ibaresinin yer aldığına dikkat çeken Ağbaba, şöyle devam etti: "Devlet, dar gelirli yurttaşların da eğitimlerine devam edebilmeleri için gerekli desteği vermelidir. Bu Anayasal bir zorunluluktur. Ayrıca sınav ücretleri ile vatandaşların dolaylı olarak eğitim öğretim hakkından yoksun bırakılması Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir. Bu kapsamda yapılacak bir düzenleme ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda alınan tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, mevcut sınav sistemini Anayasaya uygun hale getirecektir."

Kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi: "6114 Sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda yapılacak bir düzenleme ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda alınan tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, mevcut sınav sistemini Anayasaya uygun hale getirecektir. Farklı gelir gruplarındaki vatandaşlardan aynı ücretlerin alınması hali hazırda hakkaniyetli bir yaklaşım olmamakla birlikte, bu haksız durum tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması ile çözüme kavuşacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Ağbaba'dan ÖSYM sınav ücretlerinin kaldırılması teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER