Ahmet İyimaya, Avrupa Konseyi gözlem heyeti ile TBMM'de görüştü

Ahmet İyimaya, Avrupa Konseyi gözlem heyeti ile TBMM'de görüştü

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Andreas Gross başkanlığındaki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Seçim Öncesi Gözlem Heyeti ile Meclis'te görüştü.

Misafirlerle Türkiye'nin içinde bulunduğu süreç, standartlar ve küresel etkileşim konusunda karşılıklı görüş teatisinde bulunacaklarını belirten İyimaya, "Türkiye şu anda sanıyorum klimatik olarak en uygun iklimi yaşıyor. Yazın harareti etkisini giderdi. Kışınsa zevheri şiddeti uzakta." dedi.

Andreas Gross ise "Bizim için yine de halen fazla sıcak. Fazla gerilim var." ifadesini kullandı. Bunun üzerine İyimaya, "Toplum mühendislerinin veya toplum psikologlarının aslında sıcaktan beslenmeleri lazım ama ben oldukça serinlik hissediyorum." cevabını verdi.

Görüşmenin seviyeli, içerikli ve sadece etkilenen değil etkileyen bir sohbet olduğunu kaydeden İyimaya, "Sözcüğün tam anlamıyla bir etkileşim oldu. Sadece Avrupa standartlarının değil Türkiye'nin düşünsel olarak ürettiği, Anayasa'dan da geçirdiği kimi standartların var olduğunu, Avrupa'nın bundan faydalanması gerektiğini ifade ettik. Memnun oldular. Mesela en basit; 2001 yılı Anayasa reformunda seçime çok yakın süre kala oyun kuralları değiştiren, yasaları yasaklayan Anayasa'mızın 67. Maddesinin son fıkrası gerçekten dünya demokrasisi bakımından rasyonel bir ölçüt, standart, onu memnuniyetle kabul ettiler. Türkiye'nin içinde bulunduğu süreci değerlendirdik. Demokratik ve hukuk kriterleri bakımından. Çok faydalı karşılıklı inandırıcı bir görüşme oldu." diye konuştu.

RUSYA-TÜRKİYE GERİLİMİ

Bir gazetecinin, "Rusya'nın savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi gündemde. Türkiye'nin verdiği bazı tepkiler var, neler söylersiniz?" sorusuna İyimaya, "İki büyük devletin güvenlik araçlarının karşı karşıya gelmesi öyle kolaylıkla değerlendirilebilecek bir durum değil. Türkiye de Rusya da büyük iki devlettir. Ben bu konuda açık diplomasinin değil gizli diplomasinin işlevini gördüğünü ve bir afetle, bir bela ile karşı karşıya kalmayacağımızı düşünüyorum. Bu konuda demeç vermek çok kolay ama susmak daha akıllı." cevabını verdi.

AHMET HAKAN OLAYI

Başka bir gazetecinin, "Ahmet Hakan'a yönelik saldırıyla ilgili ifadeler basında yer aldı. MİT ve Reis ifadeleri var neler söylersiniz?" sorusuna İyimaya, "Yargıya intikal etmiş bir konuda siyaset kurumunun veya siyasetçinin anayasamızın 138. Maddesi kapsamında beyanda bulunması etik kurallara yani buradan siyasal etiğe aykırıdır. Bir defa şiddet ne zaman itibariyle ne muhatap itibariyle ne ortam itibariyle savunulabilen bir durum değildir. Bugünkü basına yansıyan beyanları tek yanlı beyanlar olarak görüyorum. İçeriği ne ise süreçte ortaya çıkacaktır." açıklamasını yaptı.

ÜÇ AYLIK MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI

"Milletvekili maaşları ekim ayında üç aylık olarak yatacak. TBMM başkanının, aday olmayan vekillerin alacakları parayı hayır kurumuna vermeleri önerisi var, siz neler söylersiniz?" sorusuna İyimaya, "Bu konuda yasal düzenleme olmadan bir kararla çözüme ulaşmak mümkün değil. Parlamento açıldıktan sonra ödenen ve yeniden milletvekili olarak dönemeyen arkadaşların hukuki durumunu en adil, en vicdana uygun şekilde Parlamento çözüm oluşturur." ifadesini kullandı.

TERÖRİST CENAZESİNİN SÜRÜKLENMESİ

"Şırnak'ta görüntülere yansıyan bir terörist cenazesinin sürüklenme görüntüleri ile ilgili neler söylersiniz?" sorusuna İyimaya şu cevabı verdi: "Bu gibi gayrı insani görüntülerin tasvibi mümkün değildir. Şiddetle reddedilmelidir. Meseleye el konulmuştur." CİHAN
<< Önceki Haber Ahmet İyimaya, Avrupa Konseyi gözlem heyeti ile TBMM'de... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER