Aile Hekimleri: Sağlık Bakanlığı Anayasa Mahkemesinin kararını tanımıyor


Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesinin aile hekimlerinin izinleriyle ilgili kararını uygulamadığını belirtti.

Şen yaptığı açıklamada Danıştay beşinci dairesinde süren aile hekimlerinin izinleriyle ilgili dava için, Anayasa Mahkemesine başvurduklarını yüksek mahkemenin de bu başvuruyu değerlendirdiğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin konuyla ilgili verdiği kararının resmi gazetede yayınlandığını hatırlatan Şen, "Sonuç olarak bu kararda 24.11.2004 günlü, Aile Hekimliği Kanunu'nun 8. maddesinin ikinci fıkrasının 'Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarıyla yapılacak sözleşmede yer alacak hususlar' ve 'Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak, Sağlık Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.' bölümlerinin 'sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının izin hakkı' yönünden Anayasa'ya aykırı olduklarına ve iptallerine 11.9.2014'te oy birliği ile karar verilmiştir." diye konuştu.

Mahkeme kararının üzerinden 1 buçuk yıl geçtiğini vurgulayan Şen şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı Anayasa Mahkemesinin kararına saygı gösterip yeni bir yasal düzenleme yapması gerekirken, bu kararı görmezden gelerek, yeni bir yönetmelik değişikliğiyle hak ihlaline devam etmiştir. Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararını tanımamakta, saygı duymamaktadır. Yerelde ise bizlerin özlük hakları yerel sağlık idarelerinin keyfiyetine bırakılmıştır. İllerdeki farklı uygulamalar, hukuksuz ceza puanlarıyla özlük haklarımız ihlal edilmektedir."
Sağlık Bakanlığını hukuksuz uygulamalardan biran önce vazgeçmeye davet eden Şen "Anayasa Mahkemesi kararınca kamu personeli statüsünde çalışan biz aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının tüm özlük hakları yasayla düzenlenmeli ve bu hukuksuz uygulamalara son verilmelidir." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Aile Hekimleri: Sağlık Bakanlığı Anayasa Mahkemesinin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER