AK Partili vekillerinin Brüksel söyleşileri iptal edildi

AK Partili vekillerinin Brüksel söyleşileri iptal edildi

Bu sene Türkiye'nin konuk ülke olduğu Uluslararası Sanat Festivali Europalia son dakikada bir program değişikliği yaptı. Organizasyonun partneri Maison Du Livre, "hükümet propagandasına alet olmamak" için edebiyat söyleşisi serisinde konuşmacı olarak yer alan AK Parti milletvekilleri Markar Esayan ve Muhsin Kızılkaya'yı programından çıkardı. Europalia sözcüsü, söyleşilerin gerçekleşebilmesi için bir çözüm aradıklarını belirtti.

İki yılda bir düzenlenen ve bir ülkenin kültürel mirasını sanat yoluyla mercek altına alan Uluslararası Sanat Festivali Europalia, 6 Ekim'de startı verilecek olan etkinlikle 4 ay boyunca Türkiye'nin kültür ve sanat alanında tanıtımını yapacak. Festival yetkilileri yaklaşık 200'den fala etkinliğin yer aldığı programda son anda bir değişiklik yaptı. Edebiyat söyleşileri serisinde AK Parti milletvekilleri Markar Esayan ve Muhsin Kızılkaya'nın yapacağı söyleşiler "hükümet propagandasın alet olmamak" için partner kurum tarafından programdan çıkarıldı.

Edebiyat söyleşilerine ev sahipliği yapacak olan Brüksel'deki Kitap Evi (Maison du Livre) derneği, Esayan ve Kızılkaya söyleşilerinin iptali için başvurduğu Europalia yetkililerinden olumlu cevap aldı. Kitap Evi program yetkililerinden Christian Hublau, Cihan'a yaptığı açıklamada söyleşilerin iptal edildiği bilgisini doğruladı. İptal gerekçesi olarak "Eseyan'ın tamamen hükümetin hizmetinde" olmasını gösteren Hubleau, Kızılkaya kararı ile ilgili olarak ise "yapacağı söyleşinin içeriğinden emin olamamalarını" gerekçe gösterdi.

Söyleşilere ev sahipliği yapmama kararını Europalia yetkililerine ilettiklerini anlatan Hubleau, Europalia'nın da endişelerini paylaştığını aktardı.

"ALTERNATİF ARIYORUZ"

Europalia sözcüsü Inge De Keyser ise Markar Esayan ve Muhsin Kızılkaya söyleşilerinin gerçekleşebilmesi için yeni alternatif aradıklarını söyledi. Partner derneğin programı son dakika iptal etmesi organizasyon açısından zorluk çıkardığını anlatan De Keyser, en kısa zamanda çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Ekim'de başlayacak olan ve Şubat 2016'ya kadar devam edecek festivalde Sezen Aksu konseri, Mario Levi konferansı, Ahmet Ümit ile söyleşi gibi birçok etkinlik yer alacak. Europalia Festivali 6 Ekim tarihinde Belçika Güzel Sanatlar Sarayı'nda (Bozar) yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Açılış programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Belçika Kralı Filip'in de katılması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili vekillerinin Brüksel söyleşileri iptal edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER