AKP bu hamlesiyle açık açık itiraf etti

AKP'de, 1 Kasım seçimi milletvekili aday listesine adını yazdıran ve yazdıramayan 3 dönemliklere bakarak partinin 2002 ruhuna mı döndüğü, yoksa belli bir kadronun tasfiye mi edildiğini analiz etmek mümkün.

AKP bu hamlesiyle açık açık itiraf etti

Zaman'ın haberine göre, Yandaş medya, listeyi, AKP'nin özüne döndüğü şeklinde yorumladı. Bu bile başlı başına ‘AKP'nin raydan çıktığının, yoldan saptığının, 7 Haziran'da cezalandırıldığının ve neticesinde de öze dönmeyi kaçınılmaz gördüğünün' itirafı olarak değerlendirilebilir. 2002 ruhunu yakalamak için öncelikle politikalar ve uygulamalarda öze dönüş gerekiyor. Bu gerçeği bir kenara bırakıp bunun yalnızca isimlerle gerçekleşeceği varsayımından hareket etsek bile ortada tartışmalı bir durum var. Çünkü kurucu kadro büyük oranda dağılırken, partinin sac ayakları da 1 Kasım listesi ile budandı. Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Nimet Baş ve Suat Kılıç gibi son dönem uygulamalarına itiraz eden isimler tasfiye edildi.

AKP'de eğer bir ‘yanlış yaptık' itirafı var ve buradan hareketle bir öze dönüş gerekliliği duyuluyor ise o zaman tam da bu görüşü temsil eden isimlerin listede olması gerekirdi. Fakat onlar yerine Saray'a kayıtsız şartsız itaat eden 3 dönemliklerin aday yapılıp kendilerinin çizilmesi, bu iddiayı havada bırakıyor. Ali Babacan ve Beşir Atalay üzerinden bu yaklaşıma karşı çıkılabilir. Fakat tam tersine, AKP kaynaklarından alınan bilgiler, bu tezi doğrular mahiyette. Zira adaylık başvurusu yapmayan Babacan'ın aslında listeye konmayacağı, son gece 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün NTV canlı yayınına çıkıp satır arası mesajlar vermesi nedeniyle son dakikada eklendikleri belirtiliyor. Gül söz konusu programda, ülkenin iyi yönetilmediğini, hukuktan uzaklaşıldığını, bu şekilde gitmeyeceği mesajlarını vermişti. Kaldı ki, Gül ve Arınç'ın olmadığı bir AKP'de ‘öze dönüş'ten söz etmek ise ancak bir algı operasyonunun ürünü olabilir.

3 DÖNEMLİKLER, 1 KASIM'I BEKLİYOR

Edinilen bilgilere göre Gül'ün verdiği mesaj üzerine AKP'de kıran kırana pazarlıklar yaşandı. Babacan ve Atalay bu pazarlıklar neticesinde listeye kondu. Davutoğlu, özellikle ekonomik istikrar açısından Saray'a rağmen Babacan'ın devamından yanaydı. Atalay ise Kürt seçmene sempatik gelebileceği varsayımıyla Van'dan 1. sıra adayı gösterildi. Diğer isimler şimdilik dışarıda. 1 Kasım'da sandıktan çıkacak sonucu bekliyorlar.

AHMET DÖNMEZ - ZAMAN
<< Önceki Haber AKP bu hamlesiyle açık açık itiraf etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER